Ruiteropleiding fase 1: Brons

De eerste fase van de ruiteropleiding (brons) begint bij de eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur, S80 voor het springen, V012 voor voltige en W12 voor western. Tijdens de opleiding maken ruiters kennis met de verschillende onderdelen van de paardensport en ontdekken ze welke het beste bij hen passen.


De basisopleiding brons bestaat uit paardrijlessen op een FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging, aangevuld met informatie uit het boek 'Leer paardrijden met plezier'. In dit boek staat alles wat ruiters moeten weten over paarden, zoals over verzorging van paarden, omgang met paarden en de basisbeginselen van paardrijden. Bij het boek zit ook een proevenboekje. Deze proeven zijn de basis van de ruiteropleiding en bestaan uit:

De boeken 'Leer paardrijden met plezier' kunt u als sportaanbieder bestellen in de KNHS-webshop.

Beoordeling
Bij de beoordeling wordt er alleen naar de ruiter gekeken en dus niet naar de combinatie van ruiter en paard. Zodra de bronzen is fase afgerond, hebben ruiters een basiskennis van paarden, zijn ze goed op weg naar het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en kunnen ze gedoseerd effectieve hulpen geven.

Motivatie voor ruiters
Om ruiters voor hun inspanning en ontwikkeling te blijven belonen zijn er binnen de verschillende fases diploma’s en/of sterren te verdienen. De sterren zijn speldjes met een nummer die ruiters op hun rijjasje of clubtrui kunnen spelden. Voor de bronzen fase komt de ruiter in aanmerking voor een diploma en/of een ster als hij/zij een promotiepunt en een voldoende in de theorietoets op de niveaus F4 en F8 voor dressuur, S30 en S60 voor het springen, V04 en V08 voor voltige en W4 en W8 voor western. De sportaanbieder mag zelf bepalen of zij liever een diploma, de ster of allebei wil uitdelen aan zijn ruiters. De behaalde resultaten worden bij gehouden in een persoonlijk bronzen Ruiterpaspoort. Zodra alle onderdelen van de eerste fase goed zijn doorlopen, heeft de ruiter een bronzen speld verdiend.

Na het afronden van de eerste (bronzen) fase, kunnen ruiters door naar de tweede (zilveren) fase. In deze fase wordt de correcte inwerking van de ruiter op het paard steeds belangrijker. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Bronzen speld
De eerste fase van de vernieuwde ruiteropleiding is de bronzen fase. Na het behalen van een promotiepunt en een voldoende in de theorietoets van het hoogste diploma van een discipline in deze fase van de opleiding (dus bij F12, S80, Vo12 en W12 ) kan er een bronzen speld aan de ruiters uitgereikt worden.

De spelden kunt u als sportaanbieder bestellen in de KNHS-webshop.

Organiseren van “Proevendagen”
De gehele ruiteropleiding wordt in een onderlinge setting verreden, met Proevendagen zonder vraagprogramma op de eigen manege of vereniging zonder ruiters van buitenaf. Ruiters hoeven geen startpas te hebben en ontvangen promotiepunten.

Sportaanbieders kunnen alle uitslagen doorgeven aan de KNHS en de KNHS leest deze informatie in zodat uw ruiters hun uitslagen kunnen zien in Mijn KNHS. Lees in onderstaande download hoe dat in zijn werk gaat.