1900 (Parijs) |
Paardensport stond voor het eerst op het programma, maar er waren geen Nederlandse deelnemers. De drie onderdelen waren:
- Springconcours individueel, gewonnen door de Belg Aimé Haageman met Benton II.
- Hoogspringen, gewonnen door de Belg Dominique Garderes met Oreste (1.85m)
- Verspringen, gewonnen door de Belg Constant van Langendonck met Extra-Dry (6.10m)
|
1912 (Stockholm) |
Voor het eerst de drie hippische onderdelen zoals we ze nu nog steeds kennen m.u.v. de dressuur, waarvoor pas in 1928 de eerste teamwedstrijd werd uitgeschreven. Er waren Geen Nederlandse springruiters.
|
Berlijn - 1916
|
De in Berlijn geplande Olympische Spelen vonden i.v.m. de 1e Wereldoorlog geen doorgang |
Antwerpen - 1920 |
- Springen: Geen Nederlandse springruiters.
- Eventing: Aan de start kwam Lt. Idzard Louis Douwe baron Sirtema van Grovestins met Good Shot. Hij eindigde als 20ste. Daarmee was hij de eerste Nederlander die voor Nederland uitkwam op de Olympische Spelen in een hippische discipline.
- Op deze Olympische Spelen was er ook een wedstrijd Schoonspringen voor individuele en team ruiters.
|
Parijs - 1924 |
- Springen: Geen Nederlandse springruiters.
Dressuur: Maj. Jan Hermanus van Reede legde met Slieve Gallion beslag op de 14de plaats.
- Eventing: Ook in Parijs behaalde het Nederlandse eventing team dubbel goud (Luitenant der Huzaren Dolf van der Voort van Zijp won met Silver Piece het individuele klassement). Lt. Charles Pahud de Mortanges reed in Parijs Johny Walker en eindigde als 4de. Ritm. Gerard Pieter de Kruyff werd met Addio 13de en Luitenant der Huzaren Anton Colenbrander, die met King of Hearts van start was gegaan, werd individueel 25ste
|
Amsterdam - 1928 |
- Springen: Het Springteam legde beslag op de tiende plaats. In de individuele rangschikking werd Ritmeester der Huzaren Gerard Pieter de Kruyff met Preten 27e. Ritmeester der Huzaren Antonius Theodorus Colenbrander werd met Gaga 29ste en Ritmeester Charles Henri Labouchere legde met Copain beslag op de 30ste plaats in de eindrangschikking.
- Dressuur: Het Nederlandse dressuurteam won de bronzen medaille. In de individuele uitslag was Maj. Jan Hermanus van Reede met Hans de beste Nederlander met een 8ste klassering. Kapt. Pierre Versteegh reed zich met His Excellence II naar de 9de plek in de einduitslag en Majoor der Artillerie G.W. Le Heux werd met Valérine 13de.
- Eventing: In de eventing was er dubbel goud voor Nederland. Niet alleen won Nederland de landenwedstrijd, maar ook was Lt. Charles Pahud de Mortanges met Marcroix in staat goud te winnen. Ritm. Gerard Pieter de Kruyff won individueel met Va-t´en het zilver en voor Dolph van der Voort van Zijp was er met Silver Piece de 4de plaats in de individuele uitslag.
|
Los Angeles - 1932 |
- Springen: Geen Nederlandse springruiters.
- Dressuur: Geen Nederlandse dressuuruiters.
Eventing: In Los Angeles kwam een eventingteam aan de start en de paarden werden tijdens de bootreis op een tredmolen, die bekleed was met een stuk tapijt afkomstig van de zuster van Pahud om uitglijden te voorkomen, in conditie gehouden. Dat bleek succesvol, want het Nederlandse eventingteam won zilver. Lt. Charles Pahud de Mortanges won met Marcroix individueel goud, Lt. Karel Schummelketel werd met Duiveltje zesde en Lt. Jonkheer Aarnout van Lennep legde met Henk beslag op de negende plaats in de individuele eindstand.
|
Berlijn - 1936 |
- Springen: Het Nederlandse springteam won zilver. Individueel werden er geen medailles gehaald. Lt. Johan Jacob Greter met Ernica was met de 6de de beste Nederlander. Lt. Jan Adrianus de Bruine legde met Trixie beslag op de 11de plaats, terwijl Lt. Henrie Louis Marie van Schaik met Santa Bell als 23ste eindigde.
- Dressuur: In de dressuur werd het Nederlandse team vijfde en individueel werden er ook geen medailles gewonnen. Kapt. Pierre Versteegh met Ad Astra was de beste Nederlander op een 8ste plaats, terwijl Gerard Le Heux met Zonnetje 19de werd. Maj. Daniel. A. Camerling Helmolt die met Wodan aan de start verscheen werd 21ste.
- Eventing: In de eventingsport kwam Eddy Kahn aan de start met Espoir. Hij werd 13de en was de eerste burgerruiter die voor Nederland deelnam aan de Olympische Spelen. Charles Pahud de Mortanges, die met Madel Wie Du aan de start kwam, haalde de eindstreep niet, evenals Lt. Christiaan Tonnet met Harlekijn en daarmee had Nederland geen team aan de finish.
|
Tokio - 1940 |
De geplande Olympische Spelen in Tokio vonden geen doorgang vanwege de tweede Chinees-Japanse oorlog. De Tokio vervangende spelen in Helsinki vonden geen doorgang vanwege de WO 2. |
Londen - 1944 |
De geplande Olympische Spelen in Londen vonden geen doorgang vanwege WO 2. |
Londen - 1948 |
- Springen: Nederland kwam aan de start met een team dat bestond uit Maj. Johan Gruppelaar met Random, Maj. Jan A. de Bruine met Romanichel en Jaap Rijks met Master. Van deze drie ruiters wist alleen Gruppelaar de eindstreep te halen in de landenwedstrijd, waarmee het team werd geëlimineerd. In de individuele einduitslag werd Gruppelaar 20ste.
- Dressuur: Geen Nederlandse dressuuruiters.
- Eventing: Nederland kwam aan de start met een team dat bestond uit Ernest van Loon met Springsteel, Adam ten Cate met Unique de Genual en Daddy Siem met Glensman. Het paard van Siem was voor de wedstrijd kreupel en daarmee was het Nederlandse team verdwenen. Van Loon eindigde als 13de en ten Cate als 24ste.
|
Helsinki - 1952 |
- Geen Nederlandse springruiters.
- Geen Nederlandse dressuuruiters.
- Eventing: Nederland verscheen in Helsinki met een eventingteam aan de start. Dit team bestond uit Wiel Hendrix met Patrick, Max van Loon met Nerantsoula en Ernest van Loon met Ampère. Alle drie de combinaties werden tijdens de cross country geëlimineerd.
|
Melbourne - 1956 |
De Olympische ruiterspelen vonden plaats in Stockholm. Wegens de inval in Hongarije werden deze Spelen o.a. door Nederland geboycot. De Olympische ruiterspelen vonden vijf maanden eerder plaats en toen had de inval nog niet plaatsgevonden.
- Geen Nederlandse springruiters.
- Dressuur: Voor Nederland kwam één individuele ruiter aan de start: de in Pjatigorsk geboren Kolonel Alexis Pantchoulidzew met Lascar. Hij eindigde in de Grand Prix op de 28ste plaats.
- Geen Nederlandse eventingruiters.
|
Rome - 1960 |
- Geen Nederlandse springruiters
- Geen Nederlandse dressuuruiters
- Geen Nederlandse eventingruiters
|
Tokio - 1964 |
- Geen Nederlandse springruiters
- Geen Nederlandse dressuuruiters
- Geen Nederlandse eventingruiters
|
Mexico Stad - 1968 |
- Geen Nederlandse springruiters
- Geen Nederlandse dressuuruiters
- Geen Nederlandse eventingruiters
|
München - 1972 |
- Springen: Geen Nederlandse springruiters.
- Dressuur: Het Nederlandse team eindigt als achtste. Nederland had drie ruiters afgevaardigd en beste Nederlander was Annie van Doorne met Pericles, die als 18de eindigde in de GP. Kees Benedictus Lieftinck (in de officiële uitslag staat ze vermeldt als Friederie) werd27ste met Turista, terwijl John Swaab met Maharadscha 28ste werd. Geen van de Nederlanders mocht terugkomen voor de Grand Prix Spécial, waarin de individuele medailles werden verdeeld.
- Eventing: Het Nederlandse team kwam niet aan de eindstreep. Individueel was Piet van der Schans met Eminent de beste Nederlander. Van der Schans werd 48ste en was daarmee de hekkensluiter van het individuele klassement. Hans Brugman met Alfie kwam niet aan de finish en datzelfde gold ook voor Maarten Jurgens met Tamerlane en Eddie Stibbe met Autumn Flash.
|
Montreal - 1976 |
- Springen: Het Nederlandse springteam bestond uit Rob Eras met Iwan F, Antoon Ebben met Jumbo Design, Henk Nooren met Pluco en Johan Heins met Jagermeester. Het team wist zich niet bij de eerste acht landen te plaatsen die door mochten. Nederland eindigde als 12de. Toon Ebben wist zich niet te plaatsen voor de tweede manche van het individuele kampioenschap en eindigde met Jumbo Design als 25ste. Voor Rob Eras gold hetzelfde en hij werd 30ste. Johan Heins ging niet van start en Henk Nooren, die nu met Jagermeester reed, drong door tot de tweede ronde en eindigde als 13de.
- Dressuur: Het Nederlandse team bestaande uit Jo Rutten met Banjo, Loekie van Olphen van Amstel met Aleric en Marjolein Greeve met Lucky Boy eindigde op de zevende plaats. Alleen Jo Rutten mocht terugkomen voor de individuele finale en hij legde met Banjo beslag op de negende plek.
- Eventing: Geen Nederlandse ruiters.
|
Moskou - 1980 |
De Olympische Spelen in Moskou werden o.a. door Nederland geboycot. De FEI organiseerde in de drie disciplines Olympic Horse Festivals. Die van het springen werd in Rotterdam gehouden. Het dressuurfestival vond plaats in het Britse Goodwood en de eventers trokken naar Fontainebleau.
- Springen: Het Nederlandse springteam werd negende. Rob Ehrens met Koh-I-Noor gaf tijdens de individuele wedstrijd op. Johan Heins en Larramy werden individueel niet geklasseerd. Henk Nooren met Opstalan's Shoreline werd 13de en Piet Raijmakers met Eurotex Isocratus werd in de individuele wedstrijd gediskwalificeerd.
- Dressuur: Het dressuurteam legde beslag op de vijfde plaats. Francis Verbeek-van Rooy legde in de GPS met Ivar beslag op de 8ste plaats, terwijl Annemarie Sanders met Amon 13de werd. Sanders kwam in de GP net een puntje te kort om zich voor de GPS te plaatsen. Rinie van der Schaft, die Juroen reed, werd 20ste.
- Eventing: Het Nederlandse team bestond uit Gerrit Lozeman met Herman Kroton, Simon de Jonge met Upper Church, Martin Lips met Baby Face en Eddie Stibbe met Autumn Haze. Dit team legde beslag op de vijfde plaats. In de einduitslag werd De Jonge 29ste, Stibbe werd 38ste en Lozeman legde beslag op de 41ste plaats. Lips haalde de eindstreep van de cross niet.
|
1984 - Los Angeles |
- Springen: Nederland vaardigde in de discipline springen alleen Rob Ehrens af met Oscar Drum. Hij verscheen niet aan de start vanwege een blessure van zijn paard.
- Dressuur: Het Nederlandse dressuurteam werd vierde. In de GP was Annemarie Sanders met Amon met een 5de plaats de beste Nederlander. Tineke Bartels werd in de Grand Prix met Duco 13de en mocht niet meer van start gaan in de Grand Prix Spécial, waarin alleen de beste 12 uit de Grand Prix mochten starten. Jo Rutten werd met Ampère 28ste. In de Grand Prix Spécial waarin de medailles werd verdeeld werd Annemarie Sanders Keijzer met Amon 8ste.
- Eventing: Geen Nederlandse eventingruiters.
|
1988 - Seoel |
- Springen: Het Nederlandse springteam werd vijfde. Rob Ehrens werd individueel 16e met Olympic Sunrise, Jan Tops werd met Doreen la Silla individueel 7de, net als Jos Lansink met Optiebeurs Felix. Wout Jan van der Schans legde met Olympic Treffer beslag op de 41ste klassering.
- Dressuur: Het Nederlandse dressuurteam eindigde in de landenwedstrijd als vijfde. Van de vier Nederlandse combinaties mochten er twee terugkomen in de Grand Prix Spécial. Ellen Bontje werd in de GPS, waarin 19 combinaties van start gingen, met Petit Prince 15de en Annemarie Sanders werd met Amon 19de. In de Grand Prix was Bontje als 14de geëindigd, Sanders als 17de, Tineke Bartels met Olympic Duco als 21ste en Anky van Grunsven met Prisco als 36ste.
- Eventing: Geen Nederlandse eventingruiters.
|
1992 - Barcelona |
- Springen: Het Nederlandse springteam won GOUD. Piet Raijmakers legde met Ratina Z beslag op het individueel zilver, Jan Tops werd met Top Gun la Silla individueel vijfde, Jos Lansink werd met Egano gediskwalificeerd in de strijd om de individuele medailles. In de teamwedstrijd telde het resultaat van Bert Romp met Waldo E niet mee. Romp haalde in beide manches de eindstreep niet en werd niet in de huldigingen betrokken. Reserve was Jenny Zoer met Olympic Desteny. Daarmee was zij de eerste vrouw die met het springteam meeging naar de Olympische Spelen. Zij hoefde niet in actie te komen.
- Dressuur: Het Nederlandse team won ZILVER. Anky van Grunsven was met haar 5de plaats met Olympic Bonfire in de GP de beste na vier Duitse combinaties. Ellen Bontje werd in de GP achtste met Olympic Larius en Tineke Bartels legde met Olympic Courage beslag op de 15de plaats in de GP. Annemarie Sanders en Olympic Montreux leverden met een 40ste plek nog net een bijdrage aan de zilveren team medaille en kregen wél de bij de tweede plaats behorende zilveren medaille. In de Grand Prix Spécial, waarin de individuele medailles werden verreden, was Van Grunsven na drie Duitse combinaties opnieuw de beste en zij werd vierde. Ellen Bontje werd negende en Tineke Bartels eindigde als 15de.
- Eventing: Na München 1972 was Nederland voor het eerste weer aanwezig met een team. Het Nederlandse team haalde de eindstreep niet. Anchela Rohoff reed met Capo di Capo in hindernis zes een verkeerde route en werd gediskwalificeerd, terwijl Eddie Stibbe met Olympic Baluha op hindernis zes ten val kwam. Op de dag van het springen was er nog een veterinaire keuring en Stibbe trok zijn paard daarvoor terug. Fiona van Tuyll-van Serooskerke eindigde met Autumn Bronze op de 44ste plaats. Martin Lips bracht Olympic Writzmark aan de start en hij eindigde op de 15de plaats.
|
1996 - Atlanta |
- Springen: Het Nederlandse springteam werd zevende. Jan Tops legde met Top Gun beslag op de zevende plek in het individuele klassement. Jas Lansink werd met Carthago elfde. Emile Hendrix werd met Finesse 30ste en Bert Romp had zich met Samantha niet geplaatst voor de individuele eindstrijd.
- Dressuur: De Nederlandse dressuurequipe won zilver. Anky van Grunsven met Bonfire werd 2de in de GP, 1ste in de GPS en 2de in de Kür. In de einduitslag werd zij ook tweede. Sven Rothenberger werd met Weyden in de GP 4de, ook in de GPS werd hij 4de en 4de in de Kür. Daarmee werd hij in de individuele eindstand derde en won hij brons. Tineke Bartels-de Vries met Barbria was 14de in de GP, 15de in de GPS en 13de in de Kür en in de eindstand nam zij de 13de plaats in. Gonnelien Rothenberger-Gordijn reed met Dondolo. Zij was 15de in de GP, 14de in de GPS en daarmee eindigde zij als 16de in de eindstand. Haar achterstand op Bartels bedroeg 0.54%.
- Eventing: Geen Nederlandse eventingruiters.
|
2000 - Sydney |
- Springen: Het Nederlandse team werd vijfde. Jeroen Dubbeldam pakte met De Sjiem individueel GOUD, voor Albert Voorn, die individueel ZILVER won. Jos Lansink, wederom aan de start met Carthago, werd 20ste en Jan Tops met Roofs plaatste zich niet voor de individuele eindstrijd.
- Dressuur: Het Nederlandse team won ZILVER. Anky van Grunsven met Bonfire werd 2de in de GP, 1ste in de GPS en 1ste in de Kür en won daarmee GOUD. Daarmee is Anky van Grunsven de eerste Nederlander die in de discipline dressuur het goud weet te winnen! Coby van Baalen werd met Ferro 3de in de GP, 7de in de GPS en 4de in de Kür en sloot haar Olympische Spelen af met een 5de plaats in het individuele klassement. Ellen Bontje en Silvano werd 9de in de GP, 7de in de GPS en 6de in de Kür en werd uiteindelijk zesde. Arjen Teeuwissen met Goliath T stond 6de na de GP, werd 12de in de GPS en mocht niet starten in de Kür. De verschillen tussen hem en Bontje waren miniem. Bontje na GP en GPS 8ste had een score van 144.04 en Teeuwissen stond 9de met een score van 143.70.
- Eventing: Geen Nederlandse eventingruiters.
|
2004 - Athene |
- Springen: Het Nederlandse team werd vierde. Beste Nederlander werd Wim Schröder met Eurocommerce Montreal, die als 25ste eindigde in de individuele eindstrijd. Leopold van Asten met VDL Groep Fleche Rouge en Gert Jan Bruggink met Joel eindigden als 30ste , terwijl Gerco Schröder met Eurocommerce Monaco niet startte in de wedstrijd waarin de individuele medailles werden verdeeld. Albert Zoer was de reserve combinatie met Lowina.
- Dressuur: Het Nederlandse dressuurteam werd vierde. Anky van Grunsven won met IPS Salinero individueel GOUD. Zij was 3de in de GP, 2de in de GPS en 1ste in de Kür. Imke Schellekens-Bartels met Lancet eindigde als 12de in het individuele klassement; 15de in de GP, 13de in de GPS en 11de in de Kür. Sven Rothenberger wist zich niet bij de beste 15 te rijden die in de Kür mochten starten. Met Barclay II werd hij 14de in de GP en 17de in de GPS. Marlies van Baalen ging met Idocus alleen in de GP van start en werd daarin 43ste.
- Eventing: Geen Nederlandse eventingruiters.
|
2008 Beijing / Hong Kong |
- Springen: Het Nederlandse team bestond uit Angelique Hoorn met Blauwendraad’s O’Brien en zij is daarmee de eerste vrouw die daadwerkelijk deel uitmaakte van een Nederlands team dat aan de start verscheen van de Olympische Spelen. Verder gingen van start Vincent Voorn met Audi’s Alpappilon Armanie, Marc Houtzager met Opium VS en Gerco Schröder met Eurocommerce Berlin. Reserve was Leon Thijssen met Olaf. Het Nederlandse team beëindigde de landenwedstrijd als vierde. In de individuele eindstand streden Marc Houtzager - uiteindelijk achtste - en Angelique Hoorn mee om het brons in een barrage. Hoorn eindigde als negende. Gerco Schröder werd 16de. Vincent Voorn kwam in de individuele finale niet in actie. Hij beëindigde de wedstrijd als 44ste.
- Dressuur: Het Nederlandse dressuurteam bestond uit Anky van Grunsven met IPS Salinero, Imke Schellekens-Bartels met Hunter Douglas Sunrise en Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine. Voor het eerst bestond een dressuurteam uit slechts drie combinaties. Reserveruiter was Adelinde Cornelissen met Parzival. In de landenwedstrijd won Nederland zilver. Van Grunsven stond hierna individueel tweede, Schellekens vierde en Minderhoud elfde. Na deze wedstrijd was Schellekens gedwongen haar paard wegens een lichte blessure terug te trekken. In de individuele strijd om de medailles won Van Grunsven voor de derde maal goud en werd Minderhoud vijfde.
- Eventing: Nederland vaardigde één combinatie af en wel Tim Lips met Blom’s Oncarlos. Na de dressuur stond Lips op een 41ste plaats. Via een goede cross klom hij op naar de 28ste plek in de tussenstand. Via 2 foutloze springparcoursen klom Lips op naar een 15de plaats in de eindstand.
|
2012 London |
Met drie zilveren medailles en een bronzen medaille heeft de Nederlandse paardensport zich weer van beste zijde laten zien tijdens de Olympische Spelen in Londen. De paardensport was goed voor 20% van de medailleoogst van de Nederlandse afvaardiging. In de internationale paardensport kwamen we met deze medailles op de vierde plaats.
- Eventing: Nederland vaardigde drie combinaties af en wel Tim Lips met Blom’s Oncarlos. Deze combinatie behaalde de 38ste plaats individueel. Andrey Heffernan behaalde met Milltyme Corolla een 33ste plek individueel. Elaine pel viel helaas van haar paard tijdens de cross.
|
Rio de Janeiro - 2016
|
In Rio de Janeiro haalde het Nederlandse team voor het eerst sinds 1992 geen medailles.
- Eventing: Het eventingteam bestond ut Merel Blom met Rumour has It N.O.P, Tim Lips met Concrex Bayro N.O.P. , Alice Naber-Lozeman met ASCI Peter Parker en Theo Van de Vendel met Zindane. Helaas geen medaille, maar wel een uitstekende prestatie door met het team de vooraf beoogde top 6-klassering te behalen. Op slechts 0.2 strafpunt ontglipte de vijfde plaats de Nederlandse ruiters maar net. Individueel eindigde Merel Blom op de 19e plaats als beste Nederlander, gevolgd door Tim Lips op de 23e plaats en Alice Naber op de 32e.
- Dressuur: Het dressuurteam bestond uit Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival, Edward Gal met Glock’s Voice, Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson N.O.P. en Diederik Van Silfhout met Arlando N.O.P.. Er werden helaas geen medailles behaald. Bij de landenwedstrijd eindigde Nederland op 1,1% achterstand op de 4e plaats achter Duitsland, Groot-Brittanië en de USA. In het individuele klassement eindigde Hans Peter Minderhoud met 80.571% op de 9e plaats, Diederik van Silfhout werd met Arlando 11e (79.535%).
- Springteam: Het springteam werd geformeerd door Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P., Harrie Smolders met Emerald N.O.P., Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. en Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P. In de landenwedstrijd was de 7e plaats het hoogst haalbaar. Bij het individuele springen eindigde Jeroen Dubbeldam op de 7e plaats, Maikel van der Vleuten op de 20e en Harrie Smolders op de 27e plaats.
|
2020 Tokio |
In Tokyo haalde alleen Maikel van der Vleuten namens TeamNL een medaille. Met Beauville Z won hij individueel brons. TeamNL springen werd vierde en het dressuurteam vijfde. Er kwam geen eventingteam aan de start, alleen twee individuele deelnemers.
- Dressuur: Het dressuurteam bestond uit Edward Gal met Glock’s Total US, Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy N.O.P. en Marlies van Baalen met Go Legend. Bij de landenwedstrijd eindigde Nederland op de 5e plaats achter Duitsland, de USA, Groot-Brittanië en Denemarken. In de Special eindigde Edward Gal met 79.894% op de 5e plaats, Hans Peter Minderhoud werd 12e (76.155%) en Marlies van Baalen werd 20e (71.292%). In de kür werd Gal 6e met 84.157% en Minderhoud 12e (80.682%).
- Springen: Het springteam werd geformeerd door Maikel van der Vleuten met Beauville Z, Marc Houtzager met Sterrehof's Dante N.O.P., Willem Greve met Zypria S en Harrie Smolders met Bingo du Parc. In de landenwedstrijd was de 4e plaats het hoogst haalbaar. Bij het individuele springen eindigde Maikel van der Vleuten op de derde plaats en Marc Houtzager op de 21ste.
- Janneke Boonzaaijer met ACSI Champ de Tailleur en Merel Blom met The Quizmaster vertegenwoordigden TeamNL in het eventing. Beide amazones werden in de cross uitgeschakeld.
|