Liere, van Dinja

Achternaam
Liere, van
Voornaam
Dinja
Roepnaam
Dinja
Geboortedatum
16-08-1990
Woonplaats
Werkendam
Paarden
Hermès N.O.P.
Hartsuijker
Mauro Turfhorst
Vaderland
Vita di Lusso
Liere, Dinja van

Dinja is met Hermès N.O.P. en met Hartsuijker opgenomen in Team NL Olympisch kader dressuur.

Dinja maakten 2013, 2014 en 2015 deel uit van het Rabobank Talententeam.

Opleiding/school: VWO, Ostrea Lyceum, Orun-diploma

Hobby's: Paardrijden, shoppen, slapen

Lid van vereniging: Veldhuisen Stables, Nigtevecht

Trainer/instructeur: Rieky Young

Grote voorbeeld: Edward Gal

Favoriete ruiter/amazone: Edward Gal

Ambities: Beter worden in het rijden van jonge paarden (competities). Goed presteren op GP niveau (Olympische Spelen)

Facebook: www.facebook.com/dinja.vanliere

Dinja van Liere uit het Zeeuwse Goes is sinds begin 2011 werkzaam bij Stal Hexagon, nadat Leunus van Lieren haar vroeg of ze in Schore bij Stal Hexagon, dé dressuurstal van Zeeland, wílde komen werken. De toen twintigjarige amazone hoefde niet lang over haar antwoord na te denken. "Nadat ik voor het VWO geslaagd was, wist ik niet precies wat ik moest gaan studeren. Eigenlijk hoopte ik dat ik wel ergens met paarden aan de slag kon gaan. Dit was dus mijn kans om dat te doen". In 2012 heeft Dinja ook haar ORUN-diploma gehaald. Na in het verre verleden ook gesprongen te hebben bij de pony's koos de gedreven Dinja definitief voor de dressuur.

In 2012 werd Dinja KNHS-indoorKampioen in de klasse M2 met Hexagons Bon Ami. In dat zelfde jaar wonnen zij Zilver op de Hippiade in het Z2. Met de zwarte KWPN, AES en Oldenburger goedgekeurde Duval's Capri Sonne Jr. (v. Rhodium) nam Dinja in 2012 deel aan het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden (5-jr) in het Duitse Verden. Zij legde daar beslag op een prachtige bronzen medaille.

In de finale van de PAVO-cup voor 5-jarige dressuurpaarden werd de combinatie tweede. Februari 2013 werd Dinja met twee paarden Zeeuws kampioen: in de Z2 met Bon Ami en in het ZZ-Licht met Banderas en tijdens de KNHS-Indoorkampioenschappen legde ze in de klasse Z2 met Bon Ami beslag op de het brons.

Eind mei 2013 zegevierde Dinja met Hexagon's Roumanda tijdens CDIU-25 in Roosendaal zowel in de Intermédiaire II als de Grand Prix U25. Daarna startte Dinja met Roumamda haar 1e Grand Prix wedstrijd met meteen een score boven de 70%! In 2014 is Dinja haar 2e GP paard Hexagon's Variety gestart. In dat jaar wonnen ze de KNHS Indoor Kampioenschappen in de klasse ZZ-Licht en de Nederlandse Kampioenschappen outdoor ZZ-Zwaar met Duval's Capri Sonne Jr.

Dinja van Liere is de rising-star van de dressuurruiters van TeamNL. De dertigjarige amazone uit Uden debuteerde in juni 2021 op het NK Dressuur senioren met de bronzen medaille. Die pakte ze met de hengst Hermès en ze won de kleine finale, de Grand Prix, met de merrie Haute Couture. Als kers op de taart selecteerde bondscoach Alex van Silfhout Van Liere en Hermès voor het team dat uitkomt in de FEI Nations Cup tijdens CHIO Rotterdam. De Olympische Spelen 2021 gloren aan de horizon.

In de eerste observatiewedstrijd voor de Olympische Spelen en bij haar debuut op het NK senioren overtuigde Van Liere  met de hengst Hermès (Easy Game x Flemmingh). In de Grand Prix Special eindigden ze op de vierde plaats met een score van 75.851%. In de finale verzekerden ze zich van de bronzen medaille met een waardering van 81.025% voor de Kür op Muziek.

Van Liere kent de negenjarige goedgekeurde KWPN-hengst door en door. Al vanaf zijn derde jaar heeft Dinja de hengst onder het zadel en in training. In 2018 lieten Van Liere en Hermès internationaal van zich horen met de bronzen medaille op WK jonge dressuurpaarden. “Hermès heeft een mooie toekomst voor zich. Hij heeft echt de talenten voor de Grand Prix”, vertelde Dinja destijds.
Een vooruitziende blik van de amazone die met de hengst begin februari van dit jaar bij de Kader & Uitzendingswedstrijd in Tolbert debuteerde in de Grand Prix en daar gelijk de tweede proef wist te winnen. Twee weken later in De Meern deed ze dat ook met Hermès, al was het toen in haar allereerste Grand Prix Special die ze reed.
Daarna koos Dinja in overleg met bondscoach Alex van Silfhout haar eigen route op weg naar het NK Dressuur. Ze nam deel aan de Duitse concoursen van Hagen en München. “Ik heb twee super paarden en nu ik deze heb wil ik ook graag in Duitsland rijden bij de top van de sport. Wij zoeken de concurrentie op en dat heeft heel goed uitgepakt”, verklaarde ze die keuze.

In München 2021 reed zij zich tussen de Duitse top. Met de merrie Haute Couture werd ze tweede in de Grand Prix en in de Grand Prix Special. In een top-veld met het Duitse Olympia-kader reed Van Liere de hengst Hermès twee keer naar de vijfde plaats op viersterren-niveau. “Ze weten nu in ieder geval wie Dinja van Liere is. Het was een topweekend.”
Dankzij de internationale resultaten veroverde Van Liere en plek op de longlist voor de Olympische Spelen van Tokio. “Ik houd Tokio in mijn achterhoofd, maar mijn paarden zijn nog jong. Ik probeer bij mezelf te blijven, goed te rijden en de paarden goed voor elkaar te hebben. Dan volgen de mooie wedstrijden wel deze zomer. Misschien zit daar het EK in Hagen wel bij”, vertelde Dinja half mei na de wedstrijd in München.

Daarna volgde de uitnodiging voor het landenteam tijdens het CHIO Rotterdam, de tweede observatiewedstrijd. Het wordt haar eerste Landenwedstrijd. Nooit eerder nam ze deel aan een internationaal kampioenschap, anders dan bij de jonge paarden. “Ik heb internationaal ervaring opgedaan bij de U-25 en daar Grand Prix leren rijden. Maar in die tijd dat ik U-25 reed waren er nog geen Europese Kampioenschappen. Dat ik nu in het team zit is mega. Ik wist dat wanneer ik een medaille zou winnen op het NK, ik in het team voor Rotterdam zou zitten. Het CHIO is een super mooi evenement om te rijden. Ik ga proberen om een zo goed mogelijk resultaat voor het team neer te zetten. Ik kijk nog niet naar Tokio.”
Van spanning heeft de amazone nog geen last. “Ik ben juist beter als het ergens om gaat. Ik verstar niet en sla niet dicht. Ik ken ook nagenoeg geen zenuwen. Ik moet zeggen dat ik in Rieky Young ook een topcoach heb. Die zegt ook dat ik me gewoon moet focussen op mijn paard.”

In Rotterdam 2021 rijdt Dinja ook de merrie Haute Couture (Connaisseur x Krack C). De negenjarige merrie eindigde op het NK als zesde (73.936%) in de Grand Prix Special en won op zondag de Grand Prix met een score van 74.638 procent. “In de Special was ze nog wat vlug en hectisch en het was fantastisch om te zien hoe Dinja dat een dag later al beter voor elkaar had”, vertelde bondscoach Alex van Silfhout. “Dat ze dat tijdens een kampioenschap direct aan kan passen, zegt alle over haar talent en de africhting van haar paarden. Ze heeft het echt super gedaan.”

Haute Couture doet niet veel onder voor haar stalgenoot Hermès en volgde bijna dezelfde route. De merrie was als driejarige al één van de beste merries van Nederland met een geweldige score op de stamboekkeuring, de twaalfde plaats op de Nationale Merriekeuring en een topscore van 90 punten in de aanlegtest. Toen ook al onder het zadel van Dinja, die de merrie in 2017 naar de Pavo Cup overwinning (het nationaal kampioenschap voor jonge dressuurpaarden) reed. Dinja veroverde toen ook het zilver met Total U.S., de kampioen van afgelopen zondag die op zesjarige leeftijd onder het zadel van Edward Gal kwam.
Joop van Uytert uit Heerewaarden is eigenaar van Hermès en van de merrie Haute Couture, die hij zelf fokte en in mede-eigendom heeft met Albert Drost. Als zevenjarige behaalde Haute Couture met Dinja de achtste plaats op het WK jonge dressuurpaarden.

Dinja van Liere traint al een paar jaar bij Rieky Young, jarenlang ’s lands beste reining-amazone. “Ik heb een echte klik met Rieky en het matcht ook heel goed met de paarden. Zij rijdt zelf met heel veel gevoel. In de training gaat het echt om de basis: de reacties aan de hulpen, de rechtgerichtheid en de losgelatenheid. Ik ben zelf goed in de oefeningen en kan heel goed een proef aan elkaar rijden. Rieky let dan juist goed op de basis tijdens oefeningen als pirouettes, piaffes en appuyementen bijvoorbeeld. Daarnaast volg ik de kadertrainingen bij Alex van Silfhout.”

In 2021 won Dinja met het Nederlandse team de Nations Cup wedstrijd op het CHIO Rotterdam met Hermès en in Aken werde ze tweede met het team. Ze behaalde een super score in de Kür van 86.740% met Hermès.

Dinja werd in 2022 Nederlands Kampioen met Hermès met een score van 83.55% in de Kür. Deze combinatie maakte ook deel uit van het winnende team in de Nations Cup van Rotterdam.

En ook in 2022 was Dinja zeer succesvol met Hermès op de Wereldkampioenschappen in Herning. Was derde in de Grand Prix, waarmee het team 5e werd, en individueel won ze 2 maal Brons, zowel in de Grand Prix Special als in de Kür.

Ook 2023 begon goed voor Dinja: zij werd KNHS-Indoorkampioen Lichte Tour met Vita di Lusso en behaalde Zilver in het ZZ-Zwaar met Lowlands 3. Op het NK behaalde zij Zilver met Hartsuijker.

Klik hier voor alle FEI uitslagen

Wereldkampioenschappen:

 • 2022 CH-M-D Herning (Den): 5e met team (3e Grand Prix, 78.835%), Brons Grand Prix Special (79.407%) en Brons Kür (86.900%) met Hermès

Wereldkampioenschappen Jonge Dressuurpaarden:

 • 2023 CH-M-YH-DErmelo: 5e finale 6-jr. met Mauro Turfhorst (85.400%)
 • 2022 CH-M-YH-D Ermelo: 10e finale 5-jr. met Mauro Turfhorst (8.46 p.)
 • 2021 CH-M-YH-D Verden (Dui): 10e finale 5-jr. met Labarron (84.600%)
 • 2019 CH-M-YD-W Ermelo: 7e finale 6-jr. (8.72 p.) met Independent Little Me - 8e finale 7-jr. (78.886%) met Haute Couture
 • 2018 Ermelo: Brons finale 6-jr. (8.78 p.) met Hermes
 • 2017 Ermelo: 10e finale 5-jr. (8.30 p.) met Haute Couture
 • 2012 Verden (Dui): Brons 5-jr. met Duval's Capri Sonne Jr. (8.94)

Nations Cup wedstrijden:

 • 2023 CDIO5*-NC Aken (Dui): 4e met team met Hartsuijker
 • 2022 CDIO5*-NC Aken (Dui): 4e met team met Hartsuijker
 • 2022 CDIO5*-NC Rotterdam: Winnaar met team met Hermès (Winnaar Grand Prix 79.739% en Winnaar Grand Prix Special 77.957%)
 • 2021 CDIO5*-NC Aken (Dui): 2e met team met Hermès, Winnaar Grand Prix (78.022%) en 2e Kür (86.740%)
 • 2021 CDIO5*-NC Rotterdam: Winnaar met team met Hermes

Europese Kampioenschappen:

 • 2021 CH-EU-D Hagen a.T.W. (Dui): 5e met team (15e in Grand Prix 74.208%), 9e Grand Prix Special (75.699%) en 10e Kür (79.668%) met Haute Couture

Nederlandse Kampioenschappen:

 • 2023 Ermelo: Zilver met Hartsuijker (74.609% en Kür 81.885%)
 • 2022 Ermelo: Nederlands Kampioen met Hermès (77.956% en Kür 83.155%) - 3e Finale Kleine Tour Senioren met Hartsuijker (73.369%)
 • 2021 Ermelo: Brons Senioren met Hermës (GPS 75.851% en Kür 81.025%) - Winnaar Kleine Finale Zware Tour  met Haute Couture (Grand Prix 74.638%)

KNHS-Kampioenschappen (outdoor):

 • 2023 Ermelo: Kampioen Lichte Tour met Vita di Lusso (75.882% en Kür (82.350%) - Zilver ZZ-Zwaar met Lowlands 3 (72.142% en Kür 76.1085)
 • 2022 Ermelo: 5e ZZ-Zwaar met Vita Di Lusso (71.523% en Kür 75. 383%)
 • 2020 Ermelo: Zilver ZZ-Zwaar met Independent Little Me (72.905% en 77.458%)
 • 2019 Ermelo: Zilver Lichte Tour met Geniaal (Prix St.Georges 76.422% en Kür 78.725%) - Winnaar Kleine Finale ZZ-Zwaar met Hartsuijker (71.762%)

KNHS-Kampioenschappen Hippiade:

 • 2018 Ermelo: Kampioen ZZ-Licht met Duval's Sir Rollo (73.125%)
 • 2014 Hoofddorp: Kampioen ZZ-Zwaar met Duval's Capri Sonne Jr.

KNHS-Indoor Kampioenschappen:

 • 2020 Ermelo: Kampioen Z2 met Independent Little Me (69.265% en Kür 77.167%)
 • 2019 Ermelo: Kampioen ZZ-Zwaar met Haute Ciouture (69.714% en Kür 71.917%)
 • 2015 Ermelo: Zilver ZZ-Zwaar (70.367%) met Hexagon's Denzel
 • 2015 Ermelo: KampioenLichte Tour (78.014%) met Duval's Capri Sonne Jr.
 • 2014 Ermelo: Kampioen ZZ-Licht (77.56%) met Duval's Capri Sonne Jr.

KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie:

 • 2023 Heeze: Winnaar Prix St.Georges met Vaderland (73.235%)
 • 2022 Deurne: 3e Prix St.Georges met Independent Little Me (70.25%)
 • 2022 Kronenberg: Winnaar Finale Grand Prix (77.667%) met Hermès
 • 2121 De Meern: Winnaar Grand Prix Special met Hermès (74.716%) en 2e met Haute Couture (74.043%)
 • 2021 Tolbert: 6e Grand Prix (73.44%) en Winnaar Grand Prix Special (75.76%) met Hermès - 9e Grand Prix (72.03%) en 6e Grand Prix Special (71.81%) met Haute Couture

KNHS-Subli Kampioenschappen jonge dressuurpaarden

 • 2024 Amsterdam: 3e finale 4-jr. met On Air (86.760%)
 • 2020 Amsterdam: 4e finale 4-jr. met Key Largo (84.120%) - 3e finale 5-jr. met Joop TC (81.000%)
 • 2017 Amsterdam: Winnaar 4-jr. (85.200%) met Total U.S.
 • 2014 Ermelo: 3e 6-jr. (79.6%) met Hexagons Denzel
 • 2014 Nieuw en Sint Joosland: 2e 4-jr. (84.4%) met Fellini; 3e 6-jr. (72.2%) met Hexagon's Double Dutch
 • 2014 Kootwijk: Winnaar 4-jr.  (84.00%) met Fellini; Winnaar 6-jr. (76.20%) met Hexagon's Denzel; 2e 6-jr. (72.60%) met Hexagon's Double D

Overige:

2024:

 • CDI3* Aken (Dui): 9e Grand Prix Special (71.47%) met Hermès N.O.P.
 • CDI3* Den Bosch: Winnaar Grand Prix (73.587%) en Winnaar Kür (79.155%) met Vita di Lusso
 • CDI1* Den Bosch: 2e Prix StGeorges (71.706%) en 2e Kür (76.280%) met Vaderland

2024:

 • CDI1* Compiègne (Fra): Winnaar Prix St.Georges (71.441%) met McLaren

2023:

 • CDI1* Leeuwarden: Winnaar Prix St.Georges (74.559%) en Winnaar Intermédiaire I Kür (76.120%) met Vaderland
 • CDN Leeuwarden: Winnaar ZZ-Licht met McLaren (70.429%)
 • FEI test 4-jr. Ermelo: 4e met On Air (84.000%)
 • CDI3* Kronenberg: 3e Grand Prix (74.391%) en 2e Grand Prix Special (74.064%) met Hartsuijker
 • CDIO5* Aken (Dui): 13e Kür (78.480%) met Hartsuijker
 • CDI1* Aken (Dui): 5e Prix St.Georges (71.794%) en 5e Intermédiaire I (72.471%) met Vita di Lusso
 • CDI-W Den Bosch: 3e Grand Prix (75.043%) en 2e Kür (83.375%) met Hermès N.O.P.
 • CDI1* Den Bosch: Winnaar Intermédiaire I (72.000%) en Winnaar Prix St.Georges (72.530%) met Vita di Lusso
 • CDI5* Doha (Qat): Winnaar Grand prix (75.125%) en 2e Kür (78.455%) met Hartsuijker
 • CDI-W Amstedam: Winnaar Grand Prix (79.739%) en Winnaar Kür (87.055%) met Hermès N.O.P.
 • Amsterdam (nationaal): 4e Intermédiaire I Kür met Independent Little Me (75.225%)
 • CDI-W Basel (Dui): 3e Grand Prix (75.609%) en 5e Kür (82.805%) met Hartsuijker

2022:

 • CDI-W Mechelen (Bel): 3e Grand Prix (75.152%) en Winnaar Kür (85.815%) met Hermès - Winnaar Prix St.Georges (71.647%) en 2e Intermédiaire I Kür (75.475%) met Vita di Lusso
 • CDI5* Stockholm (Zwe): 6e Grand Prix (74.457%) en 6e Kür (78.625%) met Hartsuijker
 • CDI-W Stuttgart (Dui): 6e Grand Prix (72.587%) en 6e Kür (80.225%) met Hartsuijker
 • CDI3* Leeuwarden: winnaar Grand Prix (79.587%) en Winnaar Kür (82,655%) met Hermès N.O.P. - 2e Grand Prix (72.044%) en 23 Grand Prix Special (72.893%) met Hartsuijker - 4e Prix St.Georges (70.490%) en Winnaar Intermédiaire I Kür (78.000%) met Vita di Lusso
 • CDIO5*-NC Aken (Dui): 9e Grand Prix (74.739%) en 17e Grand Prix Special (72.128%) met Hartsuijker
 • CDI3* Exloo: Winnaar Grand Prix (78.000%) en Winnaar Grand Prix Special (77.447%) met Hermès - 4e Grand Prix (73.043%) en Winnaar Kür (77.960%) met Hartsuijker
 • CDI3* Hagen (Dui): 7e Grand Prix (71.196%) en 8e Grand Prix Special (71.787%) met Hartsuijker
 • CDI4* Hagen (Dui): Winnaar Grand Prix (77.913%) en 2e Kür (82.760%) met Hermès
 • CDI-W Den Bosch: 4e Grand Prix (74.500%) en 12e Kür (74.310%) met Hermès
 • CDI5* Doha (Qat): 2e Grand Prix (77.522%) met Hermès

2021:

 • CDI5* Stockholm (Zwe): 9e Grand Prix (70.804%) en 9e Kür (78.510%) met Hermès
 • CDI-W Herning (Den): 3e Grand Prix (74.912%) en 3e Kür (84.360%) met Hermès
 • CDI4* Aken (Dui): 4e Prix St.Georges (73.618%) met Independent Little Me (73.618%)
 • CDIO5*-NC Rotterdam: 5e Grand Prix (74.696%) en 2e Grand Prix Secial (73.489%) met Hermes
 • CDN Rotterdam: 2e Grand Prix (71.159%) en 2e Grand Prix Special (75.660%) met Haute Couture
 • CDI4* Münchem-Riem (Dui): 5e Grand Prix (74.174%) en 4e Grand Prix Special (75.170%) met Hermès
 • CDI3* München-Riem (Dui): 2e Grand Prix (72.587%) en 2e Grand Prix Special (74.043%) met Haute Couture
 • CDI1* München-Riem (Dui): 2e Prix St.Georges (72,.265%) en Winnaar Intermédiaire I (72.971%) met Independent Little Me

2020:

 • CDI4* Lier (Bel): 12e Intermédiaire I Kür met Hermes (71.580%)

2016:

 • CDI1* Ermelo: 5e Prix St.Georges (66.2285) en 5e Intermédiaire I Kür (71.208%) met Zhivago

2015:

 • CDIU25 Villach Treffen (Oos): Winnaar Intermédiaire II (69.342%) en 2e Grand Prix (67.233%) met Hexagon's Roumanda
 • CDIU25 Nieuw en Sint Joosland: 3e Kür (71.625%) met Hexagon's Roumanda
 • Rabo U25 Cup Den Bosch/Indoor Brabant: 2e Grand Prix (71.473%) met Hexagon's Roumanda

2014:

 • CDIU25 Roosendaal: 2e GP (71.83%) met Hexagon's Roumanda
 • CDI1* Verden (Dui): 5e (72.871%) Young Riders preliminary competition en 4e (72.544%) YR teamtest met Duval's Capri Sonne jr.
 • CDIU25 Aken (Dui): 11e GP (66.00%) en 12e Kür (67.775%) met Hexagon's Roumanda
 • CDIU25 Rotterdam: 4e GP (67.58%) met Hexagon's Roumanda
 • CDIU25 Roosendaal: Winnaar GP (69.16%) met Hexagon's Roumanda
 • CDIU25 Den Bosch: 2e GP YR (69.18%) met Hexagon's Roumanda
 • CDI3* Nieuw en Sint Joosland: 7e Prix St.Georges met Adonie (63.868%)

2013:

 • Internationaal Roosendaal: 2 x Winnaar U-25 met Hexagons Roumanda
 • GP debuut met Hexagons Roumanda met 70%
 • 3 hengstencompetitie selecties gewonnen in het Z/ZZ met Duval's Capri Sonne Jr.

2012:

 • Nederlands Kampioen M2 met Hexagons Bon Ami
 • Opgenomen in het U25 kader met Hexagons Roumanda