Update KNHS Harnachementgids per 1 oktober 2024

Per 1 oktober worden er een aantal aanpassingen doorgevoerd voor het gebruik van harnachement op dressuur-, spring- en eventing wedstrijden. De KNHS Harnachementsgids is een aanvulling op het Algemeen wedstrijdreglement en de Wedstrijdreglementen van dressuur, springen en eventing. In deze gids zijn de afbeeldingen opgenomen van het harnachement dat is toegestaan tijdens KNHS-wedstrijden, en zijn belangrijk om te kennen.

De belangrijkste aanpassingen zijn:

Algemeen – Discipline overstijgend

•    De maximale lengte van de schaar is verduidelijkt. Dit is enkel van toepassing op de afbeeldingen 12 en 13 van de KNHS harnachementsgids. 
•    Een hoofdstel mag geen elastische inzetten bevatten. Met uitzondering van een elastische inzet in het kopstuk. Hier zijn de bakstukken aan toegevoegd. De elastische inzet mag niet in contact staan met de huid en/of in directe verbinding met het bit. 
•    In de KNHS harnachementsgids is het gebruik van een martingaal verduidelijkt. Per teugel is niet meer dan één stopper toegestaan. Verstelbare teugels zijn niet toegestaan in combinatie met een martingaal. Voor de dressuur moet de martingaalvork open zijn. 

Springen

•    Een mondstuk enkel van leer is niet meer toegestaan. Een mondstuk met leer omkleed is nog wel toegestaan. 
•    Het gebruik van bandages op het wedstrijdterrein is verduidelijkt. Bandages zijn verboden tijdens het rijden op het wedstrijdterrein t/m de klasse 1.25 paarden en 1.05 pony’s. Vanaf de klasse 1.30 paarden en 1.10 pony’s is het FEI reglement van toepassing. 


Eventing (cross country fase)

•    Een mondstuk enkel van leer is niet meer toegestaan. Een mondstuk met leer omkleed is nog wel toegestaan. 
•    In de Eventing Cross Country Fase is een keelriem aan het hoofdstel verplicht.
•    In de Eventing Cross Country Fase is bij het gebruik van een band om de hals van de het paard het verplicht om deze op eniger wijze te bevestigen aan het tuig of zadel zodat deze niet zomaar van de hals kan glijden.

Klik hier om naar de KNHS Harnachementgids, het stroomschema en de FAQ te gaan.