Welzijn: de 8 beloften aan mijn paard
'Ik beloof dat ik het welzijn van mijn paard altijd voorop zet, zodat mijn paard fysiek en mentaal gezond en fit is.' Dat is de belofte die wij afleggen aan ons paard, de verantwoordelijkheid die we met elkaar dragen. We houden allemaal van ons paard en daarom zorgen we ook goed voor ze. Voor de KNHS is één van de belangrijkste speerpunten jou als ruiter hierbij te helpen. Daarom lees je op deze pagina meer over paardenwelzijn en vind je informatieve tips en video's.
KNHS Academy
Dr. Carolien Munsters is gepromoveerd op de inspanningsfysiologie voor paarden en begeleidt diverse (top) sportpaarden op het vlak van hun fysieke training. Daarnaast voert ze wetenschappelijk onderzoek uit en verzorgt ze onderwijs en cursussen op dit gebied. Wij vroegen Carolien om ons meer te vertellen over hoe je blessures bij paarden kan voorkomen, over workloadmanagement, het gebruik van beenbeschermers, het principe van overcompenstatie richting trainen en thermoregulatie. Leer hier meer over via onderstaande video's.
De KNHS en paardenwelzijn
Iedereen die de paardensport beoefent heeft een grote verantwoordelijk om op een correcte manier paarden te verzorgen, te rijden en trainen en in de behoeften van paarden te voorzien. Hiervoor heeft de KNHS de KNHS Welzijnscode en De 8 beloften aan mijn paard geformuleerd en samen met de Sectorraad Paarden de Gids Goede Praktijken opgesteld.
De KNHS heeft ook duidelijk omschreven in de KNHS-instructeursopleiding en in de KNHS-ruiteropleiding hoe paarden op een vriendelijke wijze gereden en getraind moeten worden volgens de leerprincipes en de fysieke mogelijkheden van het paard. In de wedstrijdsport gelden strenge regels die voornamelijk zijn bedoeld om paardenwelzijn, eerlijke sport en veiligheid te waarborgen. Zo zorgen wij dat paardenwelzijn optimaal gewaarborgd is in de paardensport.
De welzijnscode
Dat elke eigenaar of verzorger het best wil voor zijn of haar paard is duidelijk. Toch is het fijn om handvatten te hebben om het paardenwelzijn te bevorderen. Daarvoor is de KNHS welzijnscode opgesteld. De basis daarvoor wordt gevormd door "Paard als Happy Athlete" zoals omschreven door de FEI.
De welzijnscode wordt continu geëvalueerd op basis van de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten. Zo kunnen we de zorg voor onze paarden blijven verbeteren.