Ontdek je passie: Opleidingen voor gedreven manege instructeurs

Het is weer tijd voor een nieuw opleidingsseizoen en voor de enthousiaste aspirant manege instructeurs hebben we goed nieuws! De KNHS heeft de opleidingsmogelijkheden uitgebreid, zodat jij het beste uit jezelf kunt halen. Of je nu droomt van het begeleiden van ruiters op je eigen manege of het zelfstandig lesgeven, er is een perfecte opleiding voor jou.

Vernieuwd! Aspirant Instructeur Manege: Zelfstudie met persoonlijke begeleiding

Heb jij al ervaring in het rijden en lesgeven en wil je de eerste stappen zetten in het instructeurschap, dan is de vernieuwde opleiding Aspirant Instructeur Manege in zelfstudie de ideale keuze. Je start met een intake voorafgaand aan de opleiding waarbij jij adviezen krijgt waar jij richting jouw praktijkbeoordelingen aan kunt werken. Je volgt de opleiding op je eigen manege, met je vertrouwde omgeving als leerplek en je eigen praktijkbegeleider aan je zijde. Deze begeleiding zorgt ervoor dat je het maximale uit je opleiding haalt. Tijdens je opleiding bereid je je voor met je praktijkbegeleider op praktijkbeoordelingen (PVB’s), De praktijkbegeleider kan de ondernemer zelf zijn maar ook een werknemer van het bedrijf. Deze moet minimaal de instructeursopleiding op niveau 3 hebben afgerond en een actieve HI-licentie hebben.

Als je je opleiding hebt afgerond dan mag je lesgeven aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen. Je mag de opleiding voor het Ruiterbewijs geven, je mag zelfstandig buitenritten begeleiden en leert assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes.

Deze opleiding biedt een unieke combinatie van praktijkervaring, webinars, en een digitale leeromgeving. Het is samen met de opleiding Instructeur Manege Compleet de enige manege instructeursopleiding met een ORUN examen. Grijp de kans om je in te schrijven voor de intake op 15, 16 of 21 februari 2024 en begin jouw reis als manege instructeur. Je kunt je hier inschrijven voor deze opleiding. De inschrijving sluit 1 februari. 

Nieuw! Instructeur Manege Compleet: De Sleutel tot Zelfstandig Lesgeven

Wil je direct als zelfstandig instructeur aan de slag? Dan is de KNHS opleiding Instructeur Manege Compleet iets voor jou. Deze volledige opleiding combineert de Aspirant Instructeur Manege (ORUN 2) met de Instructeur Basissport Manege (ORUN 3) in een doorlopend traject. Geniet van een gereduceerd tarief en een kortere doorlooptijd terwijl je begeleid wordt door een ervaren praktijkbegeleider op je eigen manege. 

Gert Naber, hoofd van de KNHS-Academy over de nieuwe opleiding Instructeur Manege Compleet: “Wij vinden het belangrijk dat op maneges lesgegeven wordt door gediplomeerde instructeurs. Hier profiteren ruiters van, maar ook de paarden. Goede instructie zorgt voor meer plezier in het paardrijden en draagt bij aan het paardenwelzijn.” 

Als Instructeur Basissport Manege ben je zelfstandig Instructeur en geef je lessen aan ruiters met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters in de laagste wedstrijdklassen van de breedtesport (B/L).

Je geeft les op maneges, verenigingen of aan particulieren. Je begeleidt paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Je mag lessen verzorgen uit de ruiteropleiding ‘Brons en Zilver’ van de KNHS, waarbij je aandacht hebt voor rijtechniek, ruiterfitheid, en paardenwelzijn. Ook mag je zelfstandig paardensportactiviteiten organiseren en begeleiden zoals buitenritten, proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes. Onder jouw supervisie kunnen Aspirant Instructeurs lesgeven op de manege en/of vereniging.

Haike Blaauw, directeur van de FNRS benadrukt het belang van voldoende deskundige en bevoegde instructeurs voor de ontwikkeling van de paardensport. “Een bevoegde instructeur beschikt over de juiste kennis en kunde om ruiters op te leiden en toe te zien op het paardenwelzijn. Daarnaast is het noodzakelijk voor sportaanbieders om met gediplomeerde instructie te werken voor het afsluiten van hun aansprakelijkheidsverzekering. Dit is een wettelijke verplichting in de RI&E (hiermee breng je alle risico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart) en daarom ook vereiste in het FNRS-kwaliteitsbeleid en het Veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport (SVP).”

Schrijf je in voor de intake op 15, 16 of 21 februari 2024 en start je reis naar zelfstandigheid op 4 maart 2024. Schrijf je hier in voor de opleiding.

De KNHS staat garant voor hoogwaardige opleidingen, met focus op praktijkervaring en persoonlijke begeleiding. Als je droomt van een carrière als manege instructeur, wacht dan niet langer. Schrijf je in vóór 1 februari en ontdek de wereld van mogelijkheden die voor je opengaan. Alle informatie over de opleidingen vind je hier op onze website.

Foto: Imadia Photography