Mijn paard heeft een buitenlands paardenpaspoort, wat nu?

Een buitenlands paardenpaspoort wordt niet vervangen door een Nederlands paardenpaspoort. Het paard blijft zijn eigen paspoort houden. Let op: een paardenpaspoort is geen eigendomsbewijs.

Wanneer je paard een buitenlands paardenpaspoort is het raadzaam om op de site van de RVO te kijken of het paard al in Nederland geregistreerd staat. Dit doe je door het chipnummer van het paard in te voeren in de RVO-paardendatabase.  Een paard moet binnen 3 maanden nadat hij geïmporteerd is in Nederland geregistreerd worden bij de RVO. Wanneer het paard nog niet in de database van de RVO staat kan de KNHS dit voor je in orde maken. Stuur hiervoor de kopieën van het paardenpaspoort naar ienr@knhs.nl samen met een vellig ingvuld en ondertekend formulier 'registratie gegevens buitenlandse paarden'. (graag per paard een aparte e-mail sturen om het overzichtelijk te houden). Op de kopieën moeten de identificatiegegevens van het paard staan en de datum waarop het paardenpaspoort is uitgegeven en aan wie het paspoort is verstrekt/afgegeven. De KNHS zorgt dat voor een correcte aanmelding bij de RVO. De registratie bij de RVO kost €27,50 excl. 21% BTW. Leden van de KNHS hoeven geen BTW te betalen. Hou rekening met een verwerkingstijd van 10 werkdagen.

Het paard moet daarna op het juiste adres geregistreerd worden. Dit kan de RVO voor je regelen. Hier heb je een UBN-nummer voor nodig. Sta je op een stal, dan heeft je staleigenaar een UBN-nummer. Heb je je paarden bij huis staan dan kun je zelf een UBN-nummer aanvragen bij de RVO.

Ben je lid van de KNHS? Dan kun je dier al zelf aan de dierendatabase van de KNHS toevoegen via Mijn KNHS (tabblad Paarden & Startpassen en klik je op 'registreer paard'.

Wil je een eigenaar wijzigen  in een buitenlands paardenpaspoort? Dit kan de KNHS ook in orde maken. 

Wanneer chipgegevens moeten worden geregistreerd   in een door een buitenlandse organisatie uitgegeven paspoort, moet tevens een volledig ingevuld ‘wijzigingsformulier chipnummer’ mee worden gestuurd. Een paard uit het buitenland hoeft niet opnieuw gechipt te worden wanneer er een geldige transponder in het paard zit. Het kan wel zijn dat deze transponder niet correct in het paspoort staan. De KNHS kan dit dan voor je aanpassen. Een chipnummer dat gedrukt staat in het paspoort is goed, daar hoeft niets aan veranderd te worden. Een chipnummer dat in het paspoort staat met een sticker of geschreven is dat moet nog wel goed worden geregistreerd. Staat er door de transpondersticker of het geschreven chipnummer een stempel van een bevoegde organisatie, dan staat het chipnummer wel correct in het paspoort en hoeft er ook niets meer aan de registratie van het chipnummer te gebeuren. (let op: dit staat los van het registreren in de RVO database, dit moet altijd gebeuren)

Let op: per 21 april 2021 is er het een en ander veranderd in de wetgeving voor het registreren van paarden op het verblijfsadres .Lees hier meer informatie.