Ik heb een nieuw paard, wat mag ik starten in de dressuur?

Een nieuwe combinatie kan door middel van de inschalingstabel bekijken in welke klasse moet worden uitgekomen op dressuurwedstrijd. 

Bij het vormen van een nieuwe combinatie zal deze combinatie geplaatst worden in de hoogst gemeenschappelijke klasse óf een klasse lager indien het reglement en de inschalingstabel dit toe laat. Het gaat dan om de klasse waarin ooit een winstpunt is gehaald. Let hierbij op de leeftijd van het paard. Als je met twee of meer paarden in een zelfde klasse geklasseerd bent die lager is dan jouw hoogste klassering, kan dit consequenties hebben voor de klasse waarmee je mag uitkomen met een nieuwe combinatie. Bekijk dit ook altijd in de inschalingstabel.

De eenmaal gemaakte keuze van klasse is bindend, maar wanneer je voor de lagere klasse hebt gekozen dan mag je versneld promoveren naar de hogere klasse die aangegeven staat in de inschalingstabel. Hier hoef je dan niet de vrijwillige promotiegrens voor te hebben bereikt. 

Heb je ooit een winstpunt gehaald in de klasse ZZ-Licht of hoger dan mag je met een nieuw paard geen BB of B meer starten (wel HC (Hors Concours)  Ditzelfde geldt voor ruiters die ooit 2 of meer paarden in de klasse Z1 of hoger hebben geklasseerd.

Wil je in een andere klasse starten, dan kun je hier misschien een dispensatie voor krijgen. Indien een ruiter/paard of combinatie meer dan 36 maanden niet meer is uitgekomen in de hoogste klasse waarin een winstpunt is behaald, dan is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de verjaringsregeling, zodat je lager kan starten. Hier kun je dan een dispensatie voor aanvragen.