Dressuur

Dressuur & Para-dressuur

Dressuur is de basis van het paardrijden. Als je begint met paardrijden start je altijd met dressuur. In de dressuur leer je de basisgangen van het paardrijden: stap, draf en galop. Je leert hoe je correct op een paard zit en welke hulpen je moet geven zodat het paard weet wat het moet doen. Daarnaast leer je hoe je een paard kunt sturen en oefeningen kunt rijden. 

Als je meer ervaren bent in het paardrijden dan is het doel van dressuur om het paard te ontwikkelen tot een blij en atletisch paard. Het paard heeft een soepel lichaam met de juiste spieropbouw, is ontspannen, tevreden en oplettend als je op zijn rug zit. Het paard begrijpt jou en jij begrijpt het paard. Op dat moment ontstaat er een hele speciale en harmonieuze band tussen jou en het paard. 

 

Dressuurproeven

Op een wedstrijd wil je zo goed mogelijk voor de dag komen. Het is belangrijk om te weten wat er van je wordt verwacht, zodat je jezelf volledig kunt concentreren op het leveren van de beste prestatie. Gelukkig kun je van te voren de dressuurproeven die je moet rijden tijdens de wedstrijd alvast oefenen.

Met de dressuurproevenapp op zak leer jij elke dressuurproef tot in de puntjes. Je kan de proeven bekijken en het protocol is volledig in te zien. Er is zelfs een voorleesmodus, zodat je de app tijdens het rijden kan gebruiken. De app kost €1,99 per maand en is maandelijks opzegbaar.

KNHS Masterclasses

Horseriding.Academy is een website van de KNHS waar je online masterclasses kunt volgen van de grote meesters uit de paardensport. In onderstaande video's geeft voormalig hoofddocent van de KNHS, Marion Schreuder, een paar belangrijke tips voor ruiters die zich willen ontwikkelen in de dressuur. Wil je meer leren? Kijk dan eens op Horseriding.Academy en volg een online masterclass. Een mooie aanvulling op jouw rijlessen.

Aangepast sporten

Het mooie van paardensport is dat iedereen het kan doen. Elke ambitie die jij hebt met jouw paard, is waar te maken. Ook wanneer je een beperking hebt.

Bij dressuur is het aangepast sporten zelfs geïntegreerd in de reguliere wedstrijdsport. Ook zijn er speciale wedstrijden waar geen valide ruiters aan mee mogen doen. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw vereniging of manege.

Meer informatie

Dressuurforum

De leden van het KNHS dressuurforum denken na over de ontwikkeling van dressuursport. Het forum bestaat uit dressuurexperts uit de verschillende KNHS-regio's. Zij komen een paar keer per jaar bijeen om het KNHS-centrum in Ermelo. Het dressuurforum wordt vanuit de KNHS werkorganisatie ondersteund door disciplinespecialisten Cindy Heijligers en Arjen Coppoolse. 

De komende jaren heeft het dressuurforum een aantal mooie doelen geformuleerd:

  1. De breedtesport toegankelijk houden en oog en oor hebben voor de ontwikkelingen die daarvoor nodig zijn.
  2. Verder verbeteren van paardenwelzijn in de dressuursport
  3. De omgang tussen ruiters onderling en de omgang tussen ruiters en officials verbeteren. 

Wil jij meepraten of heb je goede ideeën over de toekomst van de dressuur? Neem dan contact op met het dressuurforumlid uit jouw regio via forumdressuur@knhs.nl