Zomereczeem (Staart- en Maneneczeem)

Zie jij de mooie volle staart en weelderige manen van je paard in het voorjaar veranderen in een ontplofte haardos? Grote kans dat jouw paard last heeft van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME). Paarden met SME hebben vreselijke jeuk en schuren manen en staart vaak helemaal kaal. De oorzaak is het speeksel van een minuscule kleine mug, de alom gevreesde knut (culicoïde). Lees hier hoe je je paard kunt beschermen tegen die akelige knutten.

Heeft je paard jeuk? Jeuk kan veel oorzaken hebben, zoals luizen, mijten, een worminfectie of zomereczeem. Als je niet zeker weet of het zomereczeem is, raadpleeg dan eerst je dierenarts om zaken uit te sluiten en de juiste diagnose te stellen.

Tips bij zomereczeem

  • Voorkomen is beter dan genezen, maak gebruik van een eczeemdeken om te voorkomen dat je paard wordt gestoken en er een allergische reactie optreedt.
  • Spray je paard en de deken in met een goede anti-vliegenspray.
  • Er zijn veel crèmes, zalven en shampoos op de markt die in meer of mindere mate kunnen bijdragen aan het stillen van de jeuk. Helaas bestaat er geen wondermiddel en is het per paard verschillend wel product het beste resultaat heeft. Het belangrijkste is om de huid soepel te houden.
  • Knutten komen af op vochtige plekken, dus zorg ervoor dat er geen emmers of bakken met stilstaand water in de omgeving van je paard staan. Staat je paard in een weide die grenst aan een sloot of waterpoel? Vraag je dan af of dit de meest geschikte plek is voor een paard met zomereczeem. Kun je je paard in een andere wei zetten? In sommige gevallen kun je je paard zelfs beter (tijdelijk) verhuizen. Eczeempaarden gedijen het beste in open, winderige weides in de buurt van de kust.
  • Knutten zijn het meest actief rond schemering. Staat je paard 's nachts op stal? Zorg er dan voor dat je hem binnenhaalt voordat het gaat schemeren. Of zet hem juist na de schemering buiten en haal hem voor de ochtendschemering weer binnen.
  • Er zijn paarden die zulke ernstige klachten hebben dat ze zich tot bloedens toe schuren. Ontsmet in dat geval de wondjes goed om infecties te voorkomen. Zijn de problemen ernstig, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Die kan corticosteroïden voorschrijven om de allergische reactie tijdelijk te onderdrukken. Let wel: dit is een tijdelijke oplossing met als mogelijke bijwerking bijvoorbeeld hoefbevangenheid.

Kun je knutten voorkomen?

Knutten houden van bosrijke gebieden met beschutting en vochtige gebieden om hun eitjes te leggen. Ze houden niet van kou en vermenigvuldigen zich niet bij temperaturen onder de 5 graden. Hoewel er niet veel onderzoek is, komen na een koude winter de knutten doorgaans in kleine aantallen en pas later in het voorjaar. Knutten kunnen niet goed vliegen en houden dus niet van winderige plekken. De Engelsen zeggen niet voor niets dat je een paard met SME op een winderige heuvel moet laten grazen. Helaas hebben wij weinig heuvels en moeten wij andere maatregelen nemen om te voorkomen dat paarden die gevoelig zijn voor SME worden gebeten. Knutten zijn het actiefst in de avondschemering, maar alleen dan opstallen is voor een echt gevoelig paard helaas niet voldoende.

 

Prof. Dr. Marianne Sloet is als hoogleraar Inwendige Ziekten van het Paard werkzaam bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht (www.diergeneeskunde.nl).
Foto's: Arnd Bronkhorst