Hoefzweren
Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. De ontsteking geeft ter plaatse druk op de lederhuid en het paard heeft veel pijn. Hij zal de voet niet willen belasten en in het ergste geval op drie benen staan.
Een hoefzweer kan op verschillende manieren ontstaan. Een paard met slecht onderhouden hoeven heeft de meeste kans op hoefzweren. Maar het paard kan ook in iets scherps hebben getrapt of op een steen hebben gestaan waardoor een kneuzing ontstaat, die later geïnfecteerd raakt. Ook paarden met een slechte hoefkwaliteit (scheurtjes/barstjes in de hoef) of dunne zool hebben meer kans op hoefzweren. Paarden die in natte weilanden staan, kunnen een hoefzweer oplopen omdat vuil makkelijker de week geworden hoef binnendringt. Tot slot is slechte stalhygiëne een bekende boosdoener.
Je paard heeft een hoefzweer, wat nu?
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat.
Een hoefsmid of dierenarts zal eerst de hoeven afvoelen. De hoef met hoefzweer voelt warmer aan dan de andere hoeven. Vervolgens kan hij met een visiteertang (een soort knijptang) de hoef controleren en de hoefzweer lokaliseren. Als de dierenarts of hoefsmid de juiste plek gevonden heeft zal het paard hier op reageren door zijn hoef weg te trekken. In sommige gevallen is het zo pijnlijk dat het paard omhoog komt.
Vervolgens wordt de zweer opengesneden zodat het ontstekingsvocht eruit kan. Dit geeft direct verlichting. Kan de hoefzweer niet gelokaliseerd worden en is de hoef pijnlijk of warm, dan is het een optie om de hoef een aantal dagen te weken in bijvoorbeeld groene Biotex en daarna opnieuw te controleren met een visiteertang. Door het weken wordt de hoef zacht en kan de zweer makkelijker naar buiten. Vaak kan de dierenarts of de hoefsmid de hoefzweer enkele dagen daarna alsnog opensnijden. Soms breekt een hoefzweer vanzelf door. Je ziet dan vaak een wondje aan de kroonrand, de zoolvlakte of hoefbal.
Tips & tricks om hoefzweren te voorkomen
- Een goede hoefverzorging is heel belangrijk om hoefzweren te voorkomen. Haal daarom regelmatig de hoefsmid bij je paard om zijn hoeven te onderhouden.
- Krab de hoeven van je paard dagelijks uit om steentjes en vuil te verwijderen.
- Zorg ervoor dat je paard in een schone stal staat met droge stalbedekking.
- Zet je paard niet dagen achtereen in een drassige weide maar zorg ervoor dat je paard altijd op een droge ondergrond kan staan.
- Heeft je paard dunne zolen doordat je bijvoorbeeld veel op harde ondergrond rijdt (buitenritten waarbij je veel over straat moet) overweeg dan om je paard beslag te geven om zo de hoefzool te beschermen. Wil je geen hoefijzers? Er zijn diverse andere opties zoals hoefschoenen of plakbeslag, bespreek deze met je hoefsmid.
- is je paard ineens (stok)kreupel en zijn er geen zichtbare aanwijzingen zoals een verwonding of zwelling? Bel dan eerst je dierenarts en/of hoefsmid om te checken of het om een hoefzweer gaat. Net als dierenartsen hebben goede hoefsmeden ook ervaring met het opsporen van hoefzweren.