Verenigingen en maneges

Er zijn verenigingen en maneges in Nederland. Op zowel verenigingen als maneges kun je paardrijden en wordt er lesgegeven. Toch zit er verschil tussen een vereniging en een manege. Wat deze verschillen zijn leggen we je hieronder uit.

 

Verenigingen

Er zijn ruim 1500 KNHS-verenigingen in Nederland. Een lokale vereniging bestaat uit een bestuur en uit leden. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de paardensport inzetten en er alles aan doen om jou een mooie paardensportervaring te geven.

Je wordt vaak lid van een vereniging als je een eigen paard, of de beschikking over een paard hebt. Als verenigingslid betaal je contributie en kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de accommodatie van de vereniging, zoals de binnen- en/of buitenbak, lessen volgen van gediplomeerde instructeurs en meedoen aan verenigingsactiviteiten.

Elke vereniging is anders en niet elke vereniging heeft een eigen accommodatie. Sommige verenigingen hebben ook paarden waar je lessen op kunt volgen, maar bij de meeste verenigingen is dit niet het geval. Veel verenigingen organiseren leuke paardensport activiteiten, zoals KNHS-wedstrijden. 

Ben je lid van een vereniging? Dan word je ook automatisch lid van de KNHS en kun je genieten van alle voordelen die dat biedt.

Kies een vereniging die bij jou past

Maneges

In bijna elke gemeente kun je een manege vinden. Op een manege staan paarden waarop je kunt leren paardrijden. Je hebt dus geen eigen paard nodig. De manege wordt geleid door een manege eigenaar en er wordt lesgegeven door gediplomeerde instructeurs. 

Een manege bestaat uit stallen waar de paarden staan, één of meerdere rijbanen waar je kunt paardrijden, een kantine en vaak één of meerdere weilanden waar de paarden kunnen grazen en vrij bewegen. Sommige maneges liggen aan het bos of het strand, zodat je daar fantastische buitenritten kunt maken. Veel maneges organiseren allerlei leuke activiteiten zonder dat je een eigen paard nodig hebt zoals manegewedstrijden, ponykampen en carrousel rijden.

De FNRS is de branche organisatie van maneges. Maneges die bij de FNRS zijn aangesloten staan voor kwaliteit, veiligheid en paardenwelzijn. Kijk hier voor tips bij het kiezen van een manege.

Rijd je op een FNRS-manege? Dan word je ook automatisch lid van de KNHS en kun je genieten van alle voordelen die dat biedt.

Vind een manege bij jou in de buurt

Vind een vereniging bij jou in de buurt
  • Volg verenigingslessen met je eigen paard
  • Maak gebruik van de verenigingsaccommodatie (indien aanwezig)
  • Doe mee aan KNHS-wedstrijden
  • Geniet van de voordelen van het KNHS-lidmaatschap

Kies een manege die bij je past
  • Leer veilig, paardvriendelijk en plezierig paardrijden
  • Je hebt geen eigen paard nodig
  • Gezellige groepslessen met ruiters van hetzelfde niveau
  • Geniet van de voordelen van het KNHS-lidmaatschap