De jaren 2010 - 2019

#82 Edward en Totilas geven dressuur nieuwe dimensie

In dit historische weetje blikken we terug op een historische combinatie. Edward Gal en Totilas waren uiteindelijk slechts twee jaar actief op het allerhoogste niveau, maar wisten een onuitwisbare indruk op velen achter te laten. Helaas kwam aan het sprookje (te) snel een eind. Wat rest zijn bijzondere herinneringen.

#83 Adelinde Cornelissen: koningin van Rotterdam 2011

Adelinde Cornelissen pakte op het EK dressuur in 2011 in Rotterdam in zowel de Special als de Kür het goud met Parzival. Met het team scoorde zij brons achter het goud winnende Britse en zilveren Duitse team. Een jaar later waren Adelinde en haar Parzival opnieuw dichtbij het individuele goud tijdens de Olympische Spelen, maar grepen ze uiteindelijk net mis.

#84 Tweemaal zilver voor London in Londen

Voor de historische weetjes blikken we deze week terug op de prestaties van de springruiters op de Olympische Spelen in Londen 2012. In de landenwedstrijd was er sensationeel zilver voor Jur Vrieling met Bubalu, Maikel van der Vleuten met Verdi TN, Marc Houtzager met Tamino en Gerco Schröder met London. Gerco won ook individueel zilver na een spannende barrage tegen Cian O’Connor.

#85 Het NHC: samenwerking tussen KNHS en KWPN

Op 7 mei 2014 werd door Koning Willem Alexander het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo geopend. De koning werd de Amaliahal binnengereden in een calèche van het Koninklijk Staldepartement, vergezeld door de voorzitters van de KNHS en het KWPN.

#86 Orange is the new gold

Onder de slogan 'Orange is the new gold' sloot de FEI haar rapportage over de WEG 2014 in het Franse Caen af. Een terechte slogan, want op dit WK maakten in bijna alle disciplines de Oranjeruiters een andere kreet 'the unstoppable Dutch' helemaal waar.

 

#87 Het Springpaarden Fonds Nederland

In het KNHS-jubileumjaar blikken we terug op honderd jaar paardensport. Deze week zoomen we in op de successen van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN). De eerste aankoop, Utascha SFN, was direct een schot in de roos en later volgden er ongekendeprestaties van SFN Zenith N.O.P en bleek ook Aquila SFN te voldoen aan de hoge standaard.

#88 N.O.P. van belang voor topsport

In juni 2013 werd tijdens het CHIO Rotterdam bekendgemaakt dat het N.O.P. een herstart ging maken, in navolging van de successen van deze stichting met de 'Olympic paarden' aan het eind van de vorige eeuw. De directe aanleiding om deze stichting nieuw leven in te blazen was de verkoop van het dressuurpaard Totilas en het springpaard Van Grunsven's Simon.

#89 Eventingruiters schrijven geschiedenis

Op de Wereldruiterspelen in het Franse Caen schreven de Nederlandse eventingruiters in 2014 geschiedenis. Ze pakten brons en wonnen de eerste WK-teammedaille in de Nederlandse historie. Het oranje kwartet bestond uit Elaine Pen op Vira, Tim Lips met Keyflow N.O.P., Merel Blom met Rumour Has It en Andrew Heffernan met Boleybawn Ace.

#90 Mannenkwartet grijpt historisch goud in Aken

Voor de historische weetjes blikken we deze week terug op het Europees kampioenschap dressuur in Aken (2015). Er heerste vreugde in het Nederlandse dressuurkamp over de gouden teammedaille die het mannenkwartet van bondscoach Wim Ernes wist te veroveren. Maar helaas ging het kampioenschap niet alleen over rozen en was er ook grote teleurstelling door de uitsluiting van Edward Gal.

#91 Reiningruiters oogsten op EK 2015

Een jaar na de zo succesvolle WEG in Caen bleek de koek nog altijd niet op tijdens het EK van Aken. De prestaties van de springruiters, met opnieuw Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN in de hoofdrol spraken weer tot de verbeelding, net als het verrassende goud voor de dressuurruiters. Wat onderbelicht bleef daardoor het resultaat voor die ene discipline die in Caen juist was achtergebleven op de rest.

#92 KNHS en FNRS bundelen krachten

Waar de maneges en de sport lange tijd veelal als gescheiden werelden fungeerden, kwam daar in 2016 op officiële wijze verandering in. Op 1 januari van dat jaar ging de vooraf aangekondigde, intensievere samenwerking tussen de KNHS en de FNRS van start. We blikken terug naar dat moment dat de nodige drempels verlaagde voor (manege)ruiters en ondernemers. De samenwerking is nog altijd actueel en door de jaren heen ook geïntensiveerd.

#93 Pararuiters breken de ban

De paardensport mag een inclusieve sport worden genoemd. Een mooi voorbeeld daarvan is de integratie van de paradressuur in de hippische sport. En laat nu juist de Nederlandse pararuiters bijzonder succesvol zijn. Individuele titels werden al vrij snel behaald door ‘onze’ ruiters, alleen het team moest lange tijd wachten op die eerste grote titel. Tijdens de WEG in Tryon 2018 werd de ban gebroken.  

#94 Drie EK’s in Rotterdam

Op de terreinen van het CHIO Rotterdam zijn de afgelopen eeuw vele internationale kampioenschappen verreden. Een absoluut hoogtepunt vormde het jaar 2019, toen er maar liefst drie EK’s tegelijkertijd werden gehouden in de voor de paardensport zo bekende omgeving van het Kralingse Bos. Een terugblik op dit en andere mooie kampioenschappen in eigen land.