KNHS Proevendagen organiseren

Met de KNHS Ruiteropleidingen kan iedere ruiter zich ontwikkelen. Het rijden van proeven geeft ruiters een duidelijke indicatie van waar zij staan in hun paardenavontuur. Op deze pagina vind je alles over het organiseren van proevendagen. 

Proevendagen
Alle KNHS sportaanbieders kunnen een Proevendag organiseren waarbij de proeven Bixie&Friends, Brons en Zilver vanuit de KNHS Ruiteropleidingen worden uitgeschreven.

  • Bixie&Friends
  • F-proeven
  • S-proeven (springen)
  • Vaardigheidsproeven
  • VO (voltige)
  • W (western)

De proevendagen kunnen met en zonder wedstrijdelement worden uitgeschreven, naar keuze van de organiserende sportaanbieder. Als dit met wedstrijdelement is dan kunnen ook prijzen beschikbaar worden gesteld. Deze wedstrijden en proevendagen hoeven niet te worden aangevraagd en goedgekeurd door de KNHS. Ze worden onderling verreden en hiervoor is dan ook geen vraagprogramma nodig zoals bij de KNHS wedstrijden. 

Promotiepunten
Voor het rijden van de proeven kunnen ruiters hun eigen ontwikkeling in de ruiteropleiding toetsen en hiervoor promotiepunten verdienen. Deze worden genoteerd in het KNHS Ruiterpaspoort. Bij het behalen van voldoende promotiepunten kan een ruiter doorstromen naar een volgend niveau in de ruiteropleiding. Wanneer de promotiepunten ook worden doorgegeven door de sportaanbieder aan de KNHS, worden deze geregistreerd en kan de ruiter zijn vorderingen terugzien in de Mijn KNHS app. Sportaanbieders kunnen alle uitslagen doorgeven aan de KNHS.

Diplomarijden en speldjes verdienen
In bepaalde fasen van de ruiteropleiding kunnen ruiters voor een officieel diploma gaan rijden en/ of een speld verdienen. Een instructeur kan aangeven of een ruiter hiervoor ver genoeg gevorderd is of de ruiter heeft alle promotiepunten gehaald om voor een diploma te gaan rijden. Hiervoor moet je naast het rijden van een proef, ook een theorietoets maken. De stof uit het boek "Paardrijden met Plezier" wordt hier uitgevraagd. Dit is het geval bij de even proeven in de dressuur, voltige en western en de volgende proeven van het springen Va2/S30, S40, S60 en S80. De theorie moet worden afgenomen door de wedstrijdorganisatie (dus niet de jury). Wil je als sportaanbieder de speldjes bestellen, dan kan dat in de KNHS Webshop

Proevenboek
Achterin de boeken uit de ruiteropleiding vind je het Proevenboek, hierin vind je alle proeven, de regels omtrent het proeven rijden en de promotieregeling. Ook kunnen sportaanbieders dit downloaden in Mijn KNHS voor sportaanbieders.  Iedere proef heeft een a en b versie, de wedstrijdleiding bepaalt welke proef en versie wordt gereden. Nieuwe proefruiters mogen instromen in de proeven F1 t/m F12. De instructeur bepaalt in overleg met de ruiter het niveau waarop wordt ingestroomd. 

Jury
Voor een proevendag kan een jurylid Brons-Zilver worden uitgenodigd om te komen jureren. Deze kan de sportaanbieder zoeken via mijn KNHS in het adresboek officials.