Zilveren medaille voor Rixt van der Horst met Royal Fonq

Rixt van der Horst mocht de Paralympische Spelen voor het Nederlandse paradressuurteam vandaag afsluiten met Royal Fonq in prachtige entourage van het Chateau Versailles. Samen dansten ze naar een fantastisch resultaat van 83,007% in Grade III, waarmee ze een zilveren plak binnenhaalden. Ondertussen de derde zilveren plak voor Rixt deze Paralympische Spelen, eerder behaalde zij er een in de individuele proef én gisteren met het team nog een! 

Rixt van der Horst reed als een van de laatste in Grade III de ring in met Royal Fonq. Samen zetten ze een fenomenale proef neer, en leken goede kans op goud te hebben. Als laatste kwam de Amerikaanse Rebecca Hart, die ook de individuele proef had weten te winnen, de baan in. Na enkele spannende minuten bleek de Amerikaanse net iets hoger te hebben gescoord en werd het zilver voor Rixt van der Horst.

Rixt is uiteraard super blij met haar zilver, maar heeft de mentaliteit van een absolute winnaar en ging voor goud. Na haar geweldige proef heeft de amazone alleen maar lovende woorden voor haar bijzondere hengst. “Ik dacht vandaag - één ding moet ik doen - en dat is genieten. Fonq heeft dat volgens mij ook gedaan, die vond het fantastisch om nu voor de derde keer weer de ring in te gaan. We hebben samen kunnen shinen.
Je ziet het hele seizoen al dat we in de wedstrijden groeien en dat is ook wat hier in Parijs gebeurde. We hebben er elke dag een tandje bij op gedaan, echt fantastisch. 
Ik heb Fonq nu ruim acht maanden, toen ik hem voor het eerst zag was het echt liefde op het eerste gezicht. Ik wist meteen dit is hem. Dit paard doet echt iets met je. Ook toen ik er voor het eerst op zat voelde ik vanaf minuut één dit gaat heel bijzonder worden.
Wij waren voor de paradressuur natuurlijk niet op zoek naar een hengst, maar zijn kwaliteiten waren zo goed, dat we toch zijn gaan kijken. Toen zag ik hem daar op de wasplaats staan en dacht ik meteen wow, dat is hem.
Fonq is zo bijzonder, hij heeft echt een heel eerlijk en lief karakter en probeert mij zo goed mogelijk te snappen en te helpen. Hij geeft zich altijd voor de volle 100%. Ik weet ook zeker dat we samen nog hele  mooie dingen gaan doen. We zijn net begonnen.”

Uitslag Grade III - Kür op muziek

Goud: Rebecca Hart met Floratina - 83.534%
Zilver: Rixt van der Horst met Royal Fonq - 83,007%
Brons: Natasha Baker met Dawn Chorus - 77.140%

Kijk hier voor de totale uitslag.

Foto: Rixt van der Horst met Royal Fonq door Hippofoto