Zilver voor TeamNL amazones in Paradressuur landenwedstrijd

Het team van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink behaalde vandaag zilver tijdens de Paradressuur landenwedstrijd op de Paralympische Spelen in Parijs. TeamNL ruiters Demi Haerkens – Daula, 78.216%, Sanne Voets – Demantur, 76.567% en Rixt van der Horst – Royal Fonq 78.067% moesten de Amerikanen met het goud voor laten gaan maar plaatsten zich boven het team van Duitsland dat op een derde plaats eindigde. 

 

 

Bondscoach Joyce van Rooijen – Heuitink straalt van trots nadat duidelijk is dat haar amazones het zilver hebben binnengehaald. “Ik had heel graag gewonnen, daar gingen we met zijn allen voor. We wisten ook dat het kon, maar ik ben nu heel trots op zilver”, vertelt ze.
We hebben ook een hoger gemiddelde dan destijds in Tokio, dus het niveau in ons land is weer omhoog gegaan. Ik kan dan niet anders dan trots zijn dat ik drie zulke koele meiden heb die gewoon hier Amerika het vuur aan de schenen leggen. Hoe fantastisch is dat.

Rixt rijdt hier gewoon als laatste man naar binnen en doet wat ze moet doen. Ze stuurde mij van te voren een appje, ‘top he, die eerste twee. Ik ga het afmaken.’ Ja hoe koel ben je dan. Dat vind ik zo ruig. Ze rijdt hier gewoon wederom een pr. Dat deed ze de eerste dag al en nu weer. En ook nog met een paar kleine foutjes dus dan doe je iets ontzettend goed. Demi en Sanne reden eerder op de dag ook al ontzettend goed en vrijwel foutloos. Als Amerika dan beter is, dan kunnen we daar niets aan doen. Het is net alsof je met springen drie man foutloos aan de finish hebt, naar die anderen zijn net een beetje sneller. Dan heb je ook net geen goud.”

Concentreren op eigen rit
Rixt van der Horst had de druk om als laatste ruiter van het team van start te moeten, maar ging daar geweldig mee om. “Ik was heel blij met mijn rit. Fonq was heel even een beetje afgeleid door het publiek, maar ik had hem op tijd weer bij me. Daarna kon ik een hele fijne proef rijden. Ik moest als derde van het team van start, dat gaf wel wat extra druk, maar Ik wist niet hoe hoog de Amerikanen hadden gescoord. Ik wilde me concentreren op een foutloze zo goed mogelijke proef, en niet denken aan scores. Vooraf ging ik voor 78% of liever nog iets hoger, dat is in ieder geval gelukt.”

Uitslag Landenwedstrijd Paradressuur

Goud: Verenigde Staten 235.567
Zilver: Nederland 232.850
           Demi Haerkens – Daula, 78.216%
           Sanne Voets – Demantur, 76.567%
           Rixt van der Horst – Royal Fonq 78.067%
Brons: Duitsland 223.751

Kijk hier voor de hele uitslag

Format Paradressuur landenwedstrijd
De Paradressuur landenwedstrijd werd volgens het volgende format verreden: Per land rijden er drie combinaties waarbij minimaal een combinatie uit Grade I, II of III in het team moet zitten. Bondscoach Joyce van Rooijen- Heuitink koos voor het team voor: Rixt van der Horst – Royal Fonq (Grade III), Demi Haerkens – Daula (Grade IV) en Sanne Voets – Demantur (Grade IV). Joyce: “We zijn hier met vier combinaties en wisten dus vooraf dat er een af moet vallen voor de teamwedstrijd. Eerder hadden we al afgesproken dat de combinatie met de laagste score in de individuele proef, niet rijdt in de landenwedstrijd. Daarom kwam Annemarieke Nobel met Doo Schufro daarin nu niet aan de start.”

Programma
Zaterdag 7 september worden de Paralympische Spelen voor de paardensport afgesloten met de individuele Kür op muziek. Alle TeamNL amazones onder leiding van bondscoach Joyce van Rooijen -  Heuitink hebben zich geplaatst voor dit onderdeel. De starttijden zijn als volgt:
10.06 uur Sanne Voets (Berghem) – Grade IV
10.33 uur Demi Haerkens (Helmond) – Grade IV
13.15 uur Annemarieke Nobel (Schoonloo) – Grade I
16.18 uur Rixt van der Horst (Someren) – Grade III

Kijk hier voor alle startlijsten

Het zilveren team met het paard Doo Schufro van Annemarieke Nobel
Foto HippoFotoMedia