Vierspanrijders TeamNL prolongeren wereldtitel, zilver voor Bram Chardon

In het Hongaarse Szilvásvárad heeft Bram Chardon de zilveren medaille gewonnen op het FEI Wereldkampioenschap voor vierspannen. Bram werd vijfde in de dressuur, tweede in de marathon en sloot het kampioenschap in stijl af met winst in de vaardigheidsproef. “Dit is mijn eerste individuele WK-medaille, die kan er nu bij op het lijstje”, glundert Bram Chardon na afloop van de prijsuitreiking. Het Nederlandse team, bestaande uit Koos de Ronde, Bram Chardon en IJsbrand Chardon, won op overtuigende wijze goud.

Er kwamen 41 vierspannen uit 14 verschillende landen naar het wereldkampioenschap in Hongarije. De winnende bondscoach Ad Aarts was enthousiast over het WK: “Het was een echt kampioenschap in een prachtig stadion met veel publiek, het was een mooi groot evenement. Het was wel warm, maar door het landklimaat was de luchtvochtigheid niet zo hoog en daardoor was het voor de paarden goed te doen.”

Bescheiden start
De Nederlandse menners begonnen bescheiden aan het WK, met een vijfde plek in de dressuur voor Bram Chardon, net één plaats voor zijn vader IJsbrand Chardon. Koos de Ronde leverde met de 16e plaats het streepresultaat op het onderdeel dressuur, zijn belangrijke bijdrage aan het teamgoud kwam zoals gebruikelijk in de marathon en de vaardigheid. Na het eerste onderdeel stonden de rijders van TeamNL op de tweede plaats in het tussenklassement. 

Sterke marathon 
Bram Chardon reed een ijzersterke marathon. Hij werd daarin tweede, ook al klokte hij op geen enkele hindernis de snelste tijd. Bram schoof in het tussenklassement door naar virtueel brons. Koos de Ronde reed ook een goede marathon waarin hij zesde werd. Door deze goede resultaten belandde  het Nederlandse team op de eerste plaats in het tussenklassement, met nog één onderdeel te gaan.

Klus afmaken
De Nederlandse menners reden op de slotdag een geweldige vaardigheidsproef. Koos de Ronde liep slechts lichte tijdfouten op, IJsbrand Chardon tikte één balletje in het zand maar bleef keurig binnen de tijd. Door deze sterke ritten was het Oranje landenteam al bijna zeker van goud. Bram Chardon hield het hoofd koel en reed foutloos binnen de tijd. Voor de derde keer op rij wist Bram het onderdeel vaardigheid op een WK te winnen, dit maal hielp het hem ook aan een zilveren medaille. Het Nederlandse team won voor de 12e keer goud op het WK voor vierspannen. “Dat is echt geweldig”, meent de bondscoach. “Het is een unieke prestatie, waar we hard voor hebben moeten werken. Alle rijders moesten kort voor het WK wat aanpassingen maken in hun span, maar de goede keuzes zijn daarbij gemaakt. Dit resultaat is het maximale wat we eruit konden halen, echt kicken dat we teamgoud en individueel zilver hebben behaald.”

Zilver
Met twee kleuren medailles om zijn hals, blikt Bram Chardon tevreden terug op zijn WK. “Het was voor velen een verrassing dat ik tweede in de marathon werd. Dit jaar heb ik niet heel sterk gereden in de marathons van Exloo en Aken, die resultaten vielen gewoon tegen. Ik had er nu een ander voorpaard in staan, dat de impuls gaf waarop ik had gehoopt. Dat ik de vaardigheid ook weer won was gaaf, want ik ging voor een foutloze ronde, niet voor de snelste tijd.” 
Voor Bram Chardon was het zijn eerste individuele WK-medaille. “Ik heb nog niet heel veel WK’s gereden. In Tryon reed ik een verkeerde poort in de marathon, in Pratoni kwam ik een eind, maar werd ik vierde en nu dan wel een medaille en gelijk een zilveren. Ik ben er superblij mee en nu op naar goud.” 

Uitslag individueel klassement WK Vierspannen Szilvásvárad
1.    Boyd Exell (Aus) – 146.93
2.    Bram Chardon (Den Hoorn) – 157.74
3.    Chester Weber (USA) – 159.13
7.    IJsbrand Chardon (Den Hoorn) – 172.64
8.    Koos de Ronde (Zwartewaal) – 173.54

Uitslag landenklassement WK Vierspannen Szilvásvárad
1.    Nederland – 322.69
2.    Duitsland – 330.33
3.    Australië – 340.77

Klik hier voor de volledige uitslag

WK Podium Foto: © FEI/Martin Dokoupil