Trainersseminar Springen: back to basic met Piet Raijmakers

Ter ere van het honderdjarig bestaan van de KNHS organiseert de KNHS een week vol leren, ontmoeten en gezelligheid. Deze week trappen we af met het Trainersseminar springen met Piet Raijmakers. Hij wist het publiek op eigen wijze te boeien met de kracht van simpelheid bijgestaan door zijn sidekick voor deze gelegenheid, Wesley Mulder.

Het begon simpel met de basis en zo eindigde het Trainersseminar springen ook. Als we de leerlingen van Piet Raijmakers mogen geloven is dat ook exact waar hij om bekend staat als trainer en coach.

Dezelfde basis
Het programma start met de jonge talenten gevolgd door de focus op de wedstrijdsport, met name de barrage, en als afsluiting kwam de topsport aan bod. Volgens Piet komt 80% van de opleiding van een springpaard neer op dezelfde basis. Die andere 20% is de finesse wanneer je bijvoorbeeld een iets flegmatieker paard hebt. Wat wel individueel per paard verschilt is bijvoorbeeld het aantal keer dat je er in de week mee springt. Bij dat springen moeten we niet te moeilijk denken. De basis bestaat uit balkjes en kruisjes, waar je altijd weer op kunt terugvallen wanneer er iets moeilijk wordt. Op de opmerking dat een paar balkjes niets voorstellen, reageert Piet heel gevat. “Het paard moet toch elke keer zijn benen optillen, alle vier. Dus ook balken op de grond vragen de juiste coördinatie van het paard.”

Rust en eenvoud
De focus ligt de hele ochtend op het basiswerk, lijntjes en afstanden rijden met ontspanning. De basis is de rode draad en dus altijd hetzelfde. Die basis bestaat vooral uit veel rust en eenvoud. Is het paard te gehaast tussen de sprongen? Dan schroomt Piet niet om de tweede sprong te blokkeren door hiervoor te gaan staan. “Rustig stilzetten en belonen, geen stress. Breng de rust erin. Ook kan het een tip zijn voor de ruiter om in de afzet langer te blijven wachten met het bovenlichaam en niet alvast voorover te gaan zitten. Daarnaast wil je alle galopsprongen even groot maken, omdat het dan een kwestie is van een beetje volgen en een beetje houden. Als je de galopsprongen te groot laat worden dan wordt het vervolgens moeilijker om bij te sturen.”

Spelenderwijs herhalen
Piet kan het natuurlijk makkelijk vertellen zo vanaf de grond, maar snapt zeker ook de moeilijke kant van het rijden. “Als trainer en coach is het mijn taak om in alle rust uit te leggen wat er waarschijnlijk komt en hoe je daar als ruiter op zou moeten reageren. Leren doe je niet door iets één keer te doen, maar door veel herhalen op een fijne manier (spelenderwijs) wordt het steeds leuker en is het een droom om hiermee bezig te zijn.”

Kunst van de barrage
Nog even wat het barrage rijden betreft, dat neemt Piet al vanaf het begin van de opleiding mee door regelmatig te oefenen met het wat sneller rijden en bochtjes draaien. Hij vindt dat het paard moet leren om de sprong zelf op te zoeken en spelenderwijs moet leren om snel te draaien. “Dat is een proces en gaat niet meteen vanaf het begin af aan gelijk goed. Daarom wil je dat al in een vroeg stadium meenemen om daarin te groeien.”

Ronde tafelgesprek
Het Trainersseminar springen was ook de perfecte locatie voor een ronde tafelgesprek met verschillende specialisten uit de sport zoals Anita van Os, Jeannette Benedict – Nijhof, Adrianne van Waardenberg – Nooren, Piet Raijmakers en Wesley Mulder. Ze bespraken de situatie vroeger, nu en in de toekomst. Aandachtspunten die naar boven kwamen zijn onder andere de controle op optomingen. "Bij de dressuur wordt er al veel gecontroleerd en dat zou bij het springen nog meer mogen gebeuren. Daarnaast moeten we transparant zijn. Uitleggen waarom we iets doen, daar wordt de sport alleen maar mooier van en zo kunnen we de sport nog vele jaren blijven beoefenen."