Nog een week tot opening Olympische Spelen

Over precies een week gaat de Olympische Spelen van start met de openingsceremonie op vrijdagavond 26 juli. Voor de eerste keer is de openingsceremonie niet in een stadion, maar in plaats daarvan op de rivier de Seine. In totaal nemen er 49 landen deel aan de paardensport met ruim 200 combinaties, verdeeld over 11 dagen in de disciplines eventing, dressuur en springen.

Het in Tokio 2020 geïntroduceerde wedstrijdformat waarmee drie combinaties per land in de teamwedstrijden strijden om het Olympisch eremetaal, is ook in Parijs van kracht. Hoewel niet iedereen er voorstander van is, draagt het er wel aan bij dat de wedstrijd spannender wordt en er meer landen de mogelijkheid hebben om deel te nemen. Voorheen startten er vier ruiters en was er één wegstreepresultaat. 

De totale Nederlandse TeamNL ploeg bestaat uit 162 vrouwen en 114 mannen (exclusief reserves). Daarbij is de 18-jarige breakdancer India Sardjoe de jongste deelnemer en Hans Peter Minderhout de deelnemer met de meeste lentes. 

Unieke locatie
De paardensport vindt plaats op een sensationele locatie. Het Paleis van Versailles biedt het prachtige decor van de paardensport op het aller hoogste niveau. Voorbij de tuinen van het paleis ligt 800 hectare parkland doorkruist door rechte paden die bossen en velden markeren. Sommige delen van het land gingen verloren tijdens de Revolutie en de 19e eeuw, maar de omtrek behield zijn oorspronkelijke vorm en zijn grootste waterpartij, het Grand Canal ontworpen door André Le Nôtre dat van oost naar west loopt over 1.670 meter en zich uitstrekt zover het oog reikt, zal een belangrijk kenmerk zijn op de Eventing cross-country dag op zondag 28 juli wanneer paarden en ruiters over pontons galopperen om van de ene kant naar de andere te komen. Het kanaal nam 11 jaar in beslag om te voltooien, van 1668 tot 1679. Het park is normaal gesproken het hele jaar door gratis toegankelijk voor het publiek, maar tijdens de Spelen zal er beperkte toegang zijn.

Deelnemers Paardensport Parijs 2024
Eventing: 27 landen, 16 teams, 65 combinaties 
Dressuur: 30 landen, 15 teams, 60 combinaties 
Springen: 35 landen, 20 teams, 75 combinaties

De 49 landen die worden vertegenwoordigd in de paardensport op de Olympische Spelen van Parijs 2024 zijn: Argentinië, Oostenrijk, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Chili, Colombia, Tsjechische Republiek, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, India, Ierland, Israël, Italië, Japan, Koninkrijk van Saoedi-Arabië, Republiek Korea, Letland, Litouwen, Luxemburg, Mexico, Moldavië, Marokko, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland, Zweden, Syrië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika en Venezuela.
Vertegenwoordiging paardensport Nederland tijdens de Olympische Spelen in Parijs

Eventing 27 t/m 29 juli 
Janneke Boonzaaijer (Renswoude) met ACSI Champ de Tailleur
Sanne de Jong (Aalsmeer) met Enjoy
Raf Kooremans (Turnhout Bel.) met Crossborder Radar Love
Reserve: Elaine Pen (Leiden) met Divali
Bondscoach: Andrew Heffernan (Nantwich, Gbr.)
Teamveterinair: Leendert Jan Hofland (Bodegraven)

Dressuur 30 juli t/m 4 augustus
Dinja van Liere (Werkendam) met Hermes N.O.P.
Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) met GLOCK’s Toto Jr
Emmelie Scholtens (Gorinchem)met Indian Rock
Reserve: Edward Gal (Oosterbeek) met Glock's Total US
Bondscoach: Patrick van der Meer (Naaldwijk)
Teamveterinair: Edwin Enzerink (Someren)

Springen 1 augustus t/m 6 augustus
Willem Greve (Markelo) met Grandorado TN N.O.P.
Harrie Smolders (Grobbendonk, Bel.) met Uricas vd Kattevennen
Maikel van der Vleuten (Someren) met Beauville Z N.O.P.
Reserve: Kim Emmen (Dinteloord) met Imagine
Bondscoach: Jos Lansink (Meeuwen, Bel.)
Teamveterinairs: Frank van Hoeck (Bel.)