Military Boekelo-Enschede: Boonzaaijer na cross aan de leiding op NK

De cross country van Military Boekelo-Enschede zorgde vandaag voor vele verschuivingen in het klassement. TeamNL-amazone Janneke Boonzaaijer zag de uitdagingen die het parcours had op tijd in en paste haar plan aan. Met slechts wat tijdfouten kwam ze over de finish, waardoor ze 32 plekken klimt in het klassement van de internationale viersterren wedstrijd en tevens de leiding heeft in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. 

Na twee dagen dressuur ging vandaag de cross van Military Boekelo-Enschede in een licht aangepaste versie van start. Omwille van de veiligheid van de paarden en de ruiters was het zeer natte lager gelegen deel van de cross uit de wedstrijd gehaald.

FEI Nations Cup
Na de vele regen van de afgelopen dagen, scheen het zonnetje toen Renske Kroeze als eerste teamruiter voor TeamNL van start ging in de cross. Halverwege het parcours gaf Renske te kennen terug naar de stallen te gaan met Korella van de Watermolen, nadat haar 9-jarige merrie een weigering noteerde op hindernissen 8 en 12. 
Sanne de Jong ging na de dressuur aan de leiding in het NK-klassement, maar zag de kans op de nationale titel dalen toen haar 15-jarige Enjoy twee weigeringen noteerde op hindernis 8, de eerste waterhindernis. Het duo reed de cross verder zonder problemen uit. 
Janneke Boonzaaijer kwam breed lachend en zwaaiend over de finishlijn nadat ze met haar talentvolle 11-jarige I’m Special N.O.P. de uitdagende cross zonder hindernisfouten had volbracht. Janneke kwam wel iets buiten de tijd binnen waardoor er enkele tijdfouten bij haar dressuurscore werden opgeteld. 
Ook Sarah van Leeuwen wist haar eerste Boekelo-cross uit te rijden met de 11-jarige It Takes Two. Op hindernis 12 en 23 noteerde Sarah een weigering, maar door over de finish te rijden zorgde ze voor de derde meetellende teamscore en blijft Nederland meedoen in de landenwedstrijd. 

Goede zaken
Bij de individuele deelnemers deden Beau Posthumus en Stephan Hazeleger goede zaken voor het NK-klassement. Beau Posthumus was bezig aan haar cross toen door een grote stroomstoring de wedstrijd geruime tijd onderbroken werd. Na de herstart wist Beau de wedstrijd knap foutloos uit te rijden met haar paard Smokie. Zij staat nu op de voorlopige tweede plaats in het NK-klassement.
Als laatste Nederlandse deelnemer reed Stephan Hazeleger met Gold Rush de cross zonder problemen uit, maar nam daar wel de tijd voor hetgeen de nodige tijdstrafpunten opleverde. Het brengt de ruiter uit Harskamp op virtueel NK-brons. 

Lekker fit
Titelverdedigster Janneke Boonzaaijer heeft in de strijd om de nationale titel de leiding overgenomen van Sanne de Jong. “Het ging echt supergoed vandaag. In eerste instantie dacht ik dat de cross goed te doen was, maar toen ik de eerste resultaten uit de cross hoorde vielen die me tegen. Ik denk dat de bodem hierin toch ook meedeed. Dus ik heb aan het begin iets kalm aan gedaan, zodat ik goed in mijn ritme zat. Zeker in de eerste combinaties waren al veel fouten gemaakt, maar mijn paard deed supergoed mee. Tot het einde aan toe bleef ze goed opletten en meewerken. Op het einde van de cross voelde ze nog lekker fit, toen heb ik ook nog wat harder gereden om wat tijd in te halen. Ik was heel tevreden”, vertelt Janneke enthousiast. Ze kijkt ook uit naar het afsluitende springparcours. “Eerst de keuring morgen, maar I’m Special  lijkt nu fit, dus ik verwacht daar geen probleem. Springen kan ze ook erg goed, dus als ik geen fouten maak heb ik vertrouwen in een goede afloop.”

Programma 
Zondag 13 oktober (tijden onder voorbehoud)
- 09.00 uur - tweede veterinaire keuring 
- 10.30 uur - afsluitend springparcours
- 16.00 uur - prijsuitreiking

Tussenklassement CCIO4* na de cross 
1.    Laura Collett (GBR) - Dacapo, 25.3
2.    Sarah Bullimore (GBR) - Corimiro, 27.0
3.    Julia Krajewski (GER) - Nickel 21, 28.8
29.    Janneke Boonzaaijer (Renswoude) - I’m Special N.O.P., 43.6
42.    Beau Posthumus (Terschuur) – Smokie, 55.2
57.    Stephan Hazeleger (Harskamp) - Gold Rush, 71.8
67.    Sarah van Leeuwen (Zundert) - It Takes Two, 111.2
69.    Sanne de Jong (Aalsmeer) – Enjoy, 126.9
71.    Gert Jan  Heijnen (Varsseveld) – Goliath, 136.6
72.    Jordy Wilken (Lemelerveld) - Carrickview Ambassodor, 161.8

Tussenstand Nederlands Kampioenschap na de cross:
1.    Janneke Boonzaaijer (Renswoude) - I’m Special N.O.P., 43.6
2.    Beau Posthumus (Terschuur) – Smokie, 55.2
3.    Stephan Hazeleger (Harskamp) - Gold Rush, 71.8

Tussenstand FEI Nations Cup (CCIO4*) na de cross:
1.    Ierland - 98.6
2.    Verenigde Staten - 103.1 
3.    Nieuw-Zeeland – 116.5
10.    Nederland – 281.7

Wedstrijd volgen
Alle uitslagen en startlijsten zijn hier te vinden.
De wedstrijd is te volgen via:
- de livestream van Military Boekelo-Enschede
- ClipMyHorse/FEI.TV
Voor meer informatie: www.military-boekelo.nl

Janneke Boonzaaijer in actie met I’m Special N.O.P. Foto: Ashley Claus