KNHS College Tour 'Hoe functioneert een paardenlichaam in de training' met Gisella Bartels
"We moeten ons realiseren dat dressuuroefeningen geen doel op zich zijn, maar een middel om onze paarden beter te maken."
Wat gebeurt er in het paardenlichaam wanneer wij onze paarden trainen? En hoe kunnen we onze paarden op een zo verantwoord mogelijke manier trainen? Deze vragen staan centraal in de KNHS College Tour met dierenfysiotherapeut, chiropractor en amazone Gisella Bartels op donderdagavond 29 augustus.
Datum: Donderdagavond 29 augustus 2024
Locatie: Nationaal Hippisch Centrum Ermelo
Tijd: 19.30 – 22.30 uur
Entree: € 23,50 voor leden van de KNHS, KWPN, abonnees Hoefslag, Bit & Cap
Entree niet leden: € 29,00
Licentiepunten voor instructeurs: 50 licentiepunten bij het volgen van deze avond.
LET OP: Voor het automatisch bijschrijven van de licentiepunten moet je na bestellen de tickets op naam zetten.
Om een paard goed te kunnen trainen is het heel belangrijk dat we weten hoe het paardenlichaam werkt. Wat gebeurt er in het paardenlichaam tijdens dressuuroefeningen, tijdens het lopen van cavaletti of het springen van een hindernis? Wanneer we het antwoord weten op die vragen kunnen we ons paard meer verantwoord trainen. Gisella zal deze avond meerdere paarden in de baan laten zien, waarvan enkele ook beschilderd zullen zijn. Hierdoor worden het skelet, spieren en wervels aan de buitenkant zichtbaar.
Wat kan een jong paard?
Weet jij wat er in het paardenlichaam gebeurd wanneer je in een ander tempo rijdt? Of wanneer je in een ronde of juist minder ronde houding rijdt? Ook de verschillen in leeftijd en africhtingsniveau worden hierin niet overgeslagen, waarin Gisella goed kan uitleggen wat we precies wel en niet met bijvoorbeeld een jong paard kunnen doen. “We moeten ons realiseren dat dressuuroefeningen geen doel op zich zijn, maar een middel om onze paarden beter te maken. Ook zal ik laten zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen dressuur en springen”, vertelt Gisella.
Leer je paard lezen
Heel belangrijk vindt Gisella het dat wij onze paarden leren lezen. “Eigenlijk zouden we altijd voordat we op ons paard stappen goed naar onze dieren moeten kijken: hoe ziet hij er vandaag uit? Hoe stapt hij? Daar kan per dag veel verschil in zitten. Ook vind ik het belangrijk dat mensen de bespiering van hun paard leren ‘lezen’, dat vertelt veel over de manier van training die een paard nodig heeft.” De avond zal beginnen met het jonge paard: wat moet een paard kunnen om een ruiter te kunnen dragen, wat kan een driejarig paard aan en wat niet? Gaandeweg de avond kijken we in de verschillende disciplines van jonge naar verder opgeleide paarden.
Scholing of training?
Ook zal Gisella ingaan op belangrijke zaken zoals de hersteltijd die een paard nodig heeft en hoe we daarmee om kunnen gaan. Het verschil tussen training en scholing zal ook worden behandeld: “Mensen zijn vaak bezig met scholen, maar heb je jouw paard ook echt getraind? We moeten meer kijken naar wat onze paarden nodig hebben om de oefeningen te kunnen doen.” En welke dingen kunnen we met training oplossen, of wanneer hebben we andere hulp nodig bijvoorbeeld betreffende het zadel, een fysiotherapeut of dierenarts? “We moeten zorgen dat we onze paarden fysiek en mentaal beter laten worden zodat zij ook plezier beleven aan de sport die wij zo leuk vinden.”