Instructeurscongres vol inzichten en inspiratie

Het Instructeurscongres is na een lange tijd verhuisd van Horse Event naar de thuisbasis in Ermelo. Tijdens de congresweek was er voor het Instructeurscongres een heel gevarieerd programma vol lezingen, clinics, workshops én de uitreiking van de HIP-Award. De tribunes zaten vol met instructeurs met één gezamenlijk doel: meer leren om een nog betere instructeur te worden.

Sturen van gedrag
Steven Pont mocht als psycholoog gespecialiseerd in het gedrag van kinderen het instructeurscongres aftrappen. Een lezing die het publiek waardevolle inzichten opleverde. Als sportinstructeurs hebben we net als de ouders een enorme invloed op een kind. Vertel jij een kind dat je nog nooit iemand zo slecht hebt zien rijden dan heeft dit direct invloed op de motivatie om dit gedrag nog een keer uit te voeren en creëer je al helemaal geen veilige situatie hiervoor. Doe je dit andersom en vertel je juist hoe goed het is dan maakt dat een wereld van verschil voor het zelfbeeld van zo’n kind. Dat zelfbeeld is niet van hem of haarzelf, maar is dus iets wat wij meegeven. Wij sturen kinderen naar een bepaald gedrag.

Individualistische maatschappij
Daarnaast zien we de individualistische maatschappij terug in onze kinderen. Nederland staat in de top vijf van meest geïndividualiseerde landen. We leven in een bijzondere maatschappij en het gedrag van kinderen dat ligt niet aan de kinderen zelf, maar is een afspiegeling van hoe de wereld nu is. Sport heeft een maatschappelijke taak of niet zo vanuit het individu te kijken, maar kinderen sociale vaardigheden met te geven. Kennisoverdracht is niet het enige wat er in de paardensport gebeurd, maar je vormt hier ook een kind mee. Vrees hierbij niet om positie in te nemen, zeker bij kinderen niet. Ons instinct is om te veel weg te geven om aardig gevonden te worden, maar het is de kwaliteit van de relatie die juist het verschil maakt bij het leveren van een prestatie. Het kinderbrein wordt gevoed door ervaringen, die instructeurs mee kunnen geven, als het maar op de juiste wordt gebracht.

Welzijn & Gezondheid
Gelukkig was dit niet het enige interessante onderdeel van de dag en werden er aansluitend op de lezingen en clinics van het ochtendprogramma diverse paneldiscussies gestart zoals die over welzijn en gezondheid. Roos Dyson, Jesse Drent, Elbert Koelewijn, Aïde Roest en Fenna Westerduin gingen met elkaar in gesprek onder leiding van dagvoorzitter Marion Schreuder over dit actuele onderwerp. Het kwam erop neer dat paarden van nature nieuwsgierige dieren zijn die echt graag willen leren. Maar het paard moet wel centraal blijven staan en we moeten constant blijven opletten wat het paard ons wil vertellen. Dat timmermansoog wat veel professionals hebben dat is leuk, maar vaak gebaseerd op aannames. Dat moeten we willen onderzoeken om te kunnen bevestigen of dat wel klopt. Belangrijk is om in het oog te houden wat het paard heeft aan de samenwerking met de ruiter. De instructeur is hierbij de ambassadeur voor het paard, die leert de ruiter om met verschillende situaties om te gaan.

Meer dan dat ene uurtje
Nog een opvallend programmaonderdeel was dat van Aïde Roest van Manege de Wildhoef. Hun visie is om ruiters op te leiden tot iemand die eigen paard kan hebben en dat omvat volgens haar meer dan dat ene uurtje rijden in de rijbaan. Ze begonnen hiermee met het aanbieden van lessen in poetsen en opzadelen voordat de kinderen met rijlessen mochten beginnen, maar dit bleek niet genoeg. “Toen zijn we bij de opleiding van Emiel Voest uitgekomen. Hiermee kunnen we onze lesklanten verschillende vaardigheden aanleren over het gedrag van het paard en de beginselen die voorafgaand aan het rijden.” Ze demonstreert dit met een kindje die de pony aan twee lange lijnen door de slalom stuurt.

HIP-Award, Hippische Instructeur van het jaar: Solvej Rob
Vlak voor de lunch stond nog een belangrijk onderdeel op het programma: de uitreiking van de HIP-award voor docent en instructeur van het jaar 2023. Het is alweer de vijfde keer dat deze prijs uitgereikt mocht worden aan een van de deskundige en inspirerende docenten/instructeurs die onze sector rijk is. Aankomend jaar mag Solvej Rob deze titel met trots dragen. Deze prijs is voor haar een kers op de taart en de ultieme beloning voor haar werk. Dat ze blij is met de titel is duidelijk te zien. De instructrice is van mening dat succes niet alleen ligt in het ontwikkelen en trainen van het ruitergevoel, maar ook het ontwikkelen van levensvaardigheden zoals zelfreflectie, zelfbewustzijn en veerkracht.

Inspiratie en inzichten
Na een heerlijke lunch stonden er op het middagprogramma verschillende onderdelen die zelf in te delen waren. Zo gaven Roos Dyson en Barbara Faber uitleg over hoe je problemen aan de houding en zit oplost en demonstreerden ze dit te paard en op hun Joker. In alle disciplines was er iets te beleven van het carrousel tot het bitloos rijden, springen, Bixie&Friends, TREC en Working Equitation. En werd er inspiratie opgedaan op het gebied van social media en de trainingsbelasting van het paard. We mochten al veel enthousiaste reacties in ontvangst nemen en deze dag heeft bij veel instructeurs weer gezorgd voor nieuwe inspiratie en inzichten om de sport verder mee te ontwikkelen.

 

Dit was niet de enige interessante dag, de hele week staat er een leerzaam en gevarieerd programma voor jullie klaar.

Zondag 29 oktober – Officialsdag

Woensdag Maandag 1 november – Innovatiedag

Vrijdag 3 november – Welzijnsdag

Zaterdag 4 november – Bestuurdersdag

Zondag 5 november – Trainersseminar Dressuur.

 

Kijk hier voor meer informatie en tickets.