Innovatiedag gericht op toekomst paardensport en -sector

Tijdens de derde dag van de KNHS Congresweek stond de allereerste Innovatiedag voor de paardensport op het programma. Deze mooi primeur betekende een dag lang inspiratie en kennis opdoen voor de aanwezigen, die zagen dat innovatie ook de paardensport, onder meer op het gebied van welzijn, veel mogelijkheden te bieden heeft richting de toekomst.

“Als je niet innoveert en niet beweegt bestaat de KNHS over 100 jaar niet meer, want je moet je aanpassen aan de samenleving.” De boodschap die dagvoorzitter Judith Cok aan het begin van de Innovatiedag meegaf aan haar toehoorders in de bijzonder ingerichte Amaliahal liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Cok, in het dagelijks leven directeur van de coöperatieve Rabobank Kring Zuid-Holland én paardenliefhebber, gaf daarom met het nodige enthousiasme aan veel zin te hebben in deze dag, waarin innovatieve ontwikkelingen voor paarden en -sport centraal stonden.

Toekomststrateeg
De Innovatiedag was voorzien van een duidelijk ‘onderwijsstempel’. Medeorganisator Praktijkcluster Paard, waar paarden(sport)gerelateerde onderwijsstellingen van MBO tot aan WO-niveau in samenkomen, droeg bij aan het grote aandeel studenten onder de aanwezigen. Innovatie past naadloos bij deze doelgroep, zoals ook benadrukt werd door Peter Ros. Deze zogenaamde toekomststrateeg, die, zijn achternaam daargelaten, geen verdere associatie met de paardensport heeft, wist als eerste spreker de zaal een inspirerend verhaal voor te schotelen, doorspekt met enthousiasme en humor, zoals hij ook de dag later af wist te sluiten.

Bomvol programma
In de tussenliggende uren lag er de uitdaging voor de bezoekers om keuzes te maken binnen het bomvolle programma. Maar wie het theoretische deel van inspanningsfysioloog Carolien Munsters (monitoren van belasting en belastbaarheid van je paard), van veterinairen Aagje Hardeman en Frans van Toor (bepalen van (a)symmetrie in de beweging van je paard met behulp van Artificial Intelligence) of van lector Inga Wolframm (voorkomen van jurybias in de dressuur) in de ochtend had gemist, kreeg nog een herkansing bij de live demonstraties in de middag.

In de Willem-Alexanderhal ging Munsters namelijk met hartslagmetingen aan de slag bij dressuurruiter Tommie Visser en zijn paard (foto) en bij eventingamazone  Leida Naber met haar troef. Beide ruiters werken al langere tijd in hun trainingen en wedstrijdopbouw met dergelijke metingen en de jonge Naber weet eigenlijk niet beter, want liet de volle tribune weten dat moeder Alice al ruim tien jaar gebruik maakt van deze methodiek. Niet geheel nieuw dus, maar nog altijd innoverend in onze sport. 

Menselijk oog schiet tekort
Dierenarts Hardeman liet vervolgens de mogelijkheden van de met AI werkende ‘SLEIP app’ in de praktijk zien door gebruik te maken van twee aanwezige dressuurcombinaties, die kort daarvoor een proef hadden gereden. Het bepalen van de (a)symmetrie in de draf door deze app komt onder meer voort uit het volgen van de beweging van de bovenlijn. Hardemans opmerking dat deze bovenlijn iedere drafpas 2x naar boven beweegt én 2x naar beneden, maakte direct duidelijk dat zelfs het getrainde menselijk oog tekort kan schieten bij kreupelheidswaarnemingen.

Eenzelfde strekking kon opgemaakt worden uit de demonstratie van Wolframm die zowel jurylid Irene de Wolf als het publiek de gereden proeven van de beide combinaties liet beoordelen. De Wolf was daarbij voorzien van de Eyetracker, die scherp in beeld bracht waar ze met haar juryoog naar kijkt tijdens het beoordelen van een combinatie en wat later ook in beeld werd gebracht, voorzien van commentaar.   

Bijdrage grotere partijen
Op het gebied van innovatie leverden enkele grote partijen, die deze dag ondersteunden, eveneens een bijdrage. Vanuit de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vertelde onderzoeker Joep Suskens meer over het iMotion Equine project. Met zijn team maakt Suskens onder meer gebruik van EMG (elektromyografie) spiermetingen bij een grote groep paarden, met als doel het bewegingsapparaat van 100 paarden in beeld te brengen als referentiekader om uiteindelijk een bijdrage te kunnen leveren aan het versnellen van kreupelheidsdiagnoses.

Ondersteunend partner Rabobank bracht in de persoon van René Veldman het duurzaam investeren in de paardenhouderij onder de aandacht. De sectormanager Food & Agri gaf ondernemerstips en -adviezen aan zijn toehoorders en kaartte daarnaast de sociale acceptatie van de paardensport en de noodzaak van verduurzaming aan. Hij maakte in zijn verhaal gebruik van de vier toekomstbeelden, zoals deze eerder door de FNRS zijn geschetst voor de paardenhouderij.
Robert van Almkerk, bij de FNRS coördinator brancheontwikkeling, deed tijdens zijn lezing eveneens een duit in het zakje en keek vanuit huidige trends en innovatie naar ondernemen in de hippische sector van 2035.

Deze bijzondere dag werd uiteindelijk afgesloten met de presentaties en bekendmaking van de winnaars van de Equithon, de Hackathon voor de paardensport. Meer hierover is te lezen in dit bericht.