Best practice: Pilot jeugdrubrieken
Al enige tijd loopt de pilot jeugdrubrieken in het springen. Tijdens een wedstrijd met jeugdrubrieken worden de rubrieken niet meer onderverdeeld naar categorie van de pony, maar wordt er gekeken naar de leeftijd van de ruiter en de hoogte van het parcours. Dit heeft als groot voordeel dat jeugdruiters kunnen rijden tegen leeftijdgenootjes. Daarbij leveren de jeugdrubrieken een bijdrage aan de opleiding van onze jeugdige combinaties, omdat de speaker naast de stijlpunten ook opbouwende en motiverende tips en tops van de jury meegeven aan de ruiter, wat ervoor zorgt dat de springsport nóg leuker wordt en leerzamer.
De indeling van de jeugdrubrieken ziet er als volgt uit:
• Jeugd onder 12 = JO12 deelname 7 t/m 11 jaar
• Jeugd onder 19 = JO19 deelname 12 t/m 18 jaar met een pony
• Jeugd onder 22 = JO22 deelname 11 t/m 21 jaar met een paard (of pony met paardenstartpas
Interessant voor wedstrijdorganisaties
Naast het leuker en leerzamer maken van de springsport voor onze jeugdruiters is het organiseren van de jeugdrubrieken ook aantrekkelijk voor de wedstrijdorganisaties.
Bij de jeugdrubrieken is het bij minder dan acht combinaties in een jeugdrubriek toegestaan om de rubriek in handicap te laten verrijden met de naastgelegen hoogte. Er mogen maximaal 3 naastgelegen hoogtes worden samengevoegd. Waar bij de reguliere wedstrijden maximaal 2 naastgelegen hoogtes mogen worden samengevoegd.
Voorbeelden uit de praktijk
Paardensportvereniging Luttenberg organiseerde begin dit jaar de Zwienenberg-Horsefeed Salland-Competitie Jeugdwedstrijden samen met Rijvereniging Bathmen en De Heemruiters in Mariënheem. Miranda Veldkamp voorzitter bij PSV Luttenberg is enthousiast over het concept van de jeugdrubrieken springen. ‘Als vereniging zijn we vooruitstrevend en willen we nieuwe dingen graag een kans geven. Het ponyspringen liep iets terug en de combinatie van starten met zowel pony’s als paarden voor kinderen in dezelfde leeftijd sprak ons aan.
Er was erg veel animo en binnen mum van tijd waren de rubrieken gevuld. We hebben de paarden in de JO22 rubriek wel apart laten losrijden van de pony’s in verband met de veiligheid. Elke ruiter ontvangt na de rit van het basisparcours commentaar van een gastjury. Tijdens de finale in Mariënheem was dit niemand minder dan Rob Ehrens. Naast Rob vervulden Teun van den Broek en Pieter-Jan Berkens de rol van gastjury in Bathmen en Luttenberg. Het commentaar waar de ruiters gelijk mee aan de slag konden werd door de deelnemers als erg positief ervaren.
Voor ons als wedstrijdorganisatie was het in het begin wel even puzzelen omdat je meer tijd moet inplannen voor de rubrieken omdat het geven van commentaar natuurlijk wel extra tijd kost.’ De Zwienenberg-Horsefeed Salland-Competitie krijgt een vervolg in februari en maart 2025. Miranda adviseert wedstrijdorganisaties die nog twijfelen eens een keer een jeugdrubriek te organiseren. ‘Het is een leuke afwisseling en bij ons was er veel meer animo dan dat wij een wedstrijd alleen voor pony’s organiseren. Houd rekening met wat extra tijd door het geven van commentaar. Maar dit is zeer waardevol en leerzaam voor de jeugd, dus laat je daar niet door tegenhouden.’
.
Trudy Post, penningmeester, secretaris en verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat bij RV en PC Soest organiseert het hele outdoorseizoen één keer in de maand een jeugdrubriek springen. ‘Er is elke maand veel animo voor de jeugdrubrieken. Voor ons als wedstrijdorganisatie is het aantrekkelijk om te organiseren omdat we prijsuitreikingen hebben met grotere groepen. We zien dat de grootste deelname in de groep JO19 is, deze leeftijd is in de reguliere rubrieken ook het meest vertegenwoordigd. Met name voor de kinderen die meerijden in de JO12 rubriek is het leuk om tegen leeftijdsgenoten te rijden. We merken dat kinderen er wel aan moeten wennen dat de jeugdrubrieken op rijstijl worden verreden, ze kennen de regels hiervoor niet goed. Er wordt wisselend gereageerd op het geven van feedback door de parcoursbouwer of Johan Laseur. De één pikt gelijk de aanwijzingen op, terwijl de ander niets met de informatie doet.
Ouders zijn over het algemeen enthousiast over de jeugdrubrieken omdat het er allemaal iets rustiger aan toe gaat. In tegenstelling tot klassieke parcoursen zijn er tijdens de jeugdrubrieken slechts 15 tot 20 starts per uur. Er is daardoor meer rust op de wedstrijd en meer aandacht voor de kinderen omdat ze gelijk een stukje instructie meekrijgen na het rijden van het basisparcours. Er is daarom meer ontspanning wat bijdraagt aan de sfeer. Rijstijlrubrieken zouden eigenlijk de standaard moeten zijn als kinderen leren springen, het is de basis voor goed leren springen’, besluit Trudy haar verhaal.
Zelf een pilotwedstrijd organiseren?
Wil je als wedstrijdorganisatie ook meedoen aan de pilot jeugdrubrieken springen? Goed nieuws, dat kan! Als je een springwedstrijd voor pony’s en/of pony’s en paarden organiseert dan is het mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken in het springen. Volg het stappenplan ‘Wedstrijdorganisatie Pilot jeugdrubrieken springen’ of neem contact op met de afdeling Wedstrijden door een mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl. Voor meer info is de Handout voor wedstrijdorganisaties ook interessant.