Bart Veeze en Red Viper wereldkampioen vijfjarige dressuurpaarden

Bart Veeze is met de KWPN-hengst Red Viper op het KNHS Centrum wereldkampioen geworden bij de vijfjarige dressuurpaarden. De 43-jarige ruiter uit Lochem won de eerste wereldtitel uit zijn loopbaan. Hij reed de hengst van Eugene Reesink, die is gefokt door familie Kerbert uit Enschede naar een topscore van 93.800 procent. “Blij en onwerkelijk”, is de reactie van Bart. “Red Viper heeft de titel dubbel en dwars verdiend.”

“Red Viper heeft alles mee, zijn exterieur, zijn kleur en zijn bewegingen. Maar dat kan nog zo goed zijn, als een paard niet wil wordt hij geen wereldkampioen. Red heeft echt een gouden karakter. Hij heeft de titel dubbel en dwars verdient”, typeert Veeze, de vijfjarige hengst. 
“Dit is de eerste medaille die ik win op een WK. Ik ben blij en het voelt nog heel onwerkelijk. Ik reed eerder het WK jonge dressuurpaarden met Winoa, met Imagine en Imposantos en met een paard voor Engeland. Met Red Viper had ik alleen de WK-selecties gereden, een wedstrijd in de Pavo Cup en de finale die we wonnen. Ik wist dat hij goed in vorm was, maar een WK is toch wel iets anders dan de Pavo Cup. Ik wist gewoon niet waar we stonden.”

Veeze en Red Viper wonnen woensdag de kwalificatie op de eerste dag van het WK in Ermelo. “Ik was in de finale zelf niet zo rustig. Ik had mezelf aardig wat druk opgelegd. Die twee rustdagen vond ik best lang”, vertelt Bart. 
Red Viper staat pas weer sinds december bij Veeze op stal. “Hij kwam terug uit Warendorf, waar hij ter dekking stond. Eigenlijk was het best kort dag naar de WK selecties die al in april begonnen. Maar Red Viper pakte het allemaal zo makkelijk en snel op.”

Veeze won de finale met de getalenteerde Red Viper van het WK Jonge dressuurpaarden met een percentage van 93.800 en stond daarmee ruim drie procent los van de nummer 2. Ze wonnen op woensdag ook al de kwalificatieproef. Met een geweldige proef lieten ze geen twijfel bestaan over hun titelaspiraties. Het publiek herkende de kwaliteit van de hengst en beloonde hem al met een enorm applaus op de laatste lijn naar het afgroeten. Ook de juryleden waren duidelijk en gaven de hengst een 9.8 voor ‘perspective’. Vorige maand won de combinatie op hetzelfde terrein in Ermelo al de finale van de Pavo Cup. 
Red Viper is een zoon van Romanov, die onder meer door Hans Peter Minderhoud is uitgebracht op het hoogste niveau. Moeder Zolena (Sir Sinclair x Cabochon) liep zelf twee keer op het WK jonge paarden en is in de lichte tour gereden door Annerein Kerbert. 

Kirsten Brouwer reed Ohio (Kaiman x Grand Galaxy Win) naar de zesde plaats in het kampioenschap. Robin Heiden en de goedgekeurde KWPN-hengst One Million (Vivaldi x Apache) eindigden op een mooie tiende plaats, net voor Lara van Nek en de KWPN-hengst Obsession Taonga (Vitalis x All at Once), gefokt en in eigendom van haar moeder Willeke Bos. 

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Bart Veeze en Red Viper (www.digishots.nl)