Alle Nederlandse Springpaarden goed door de keuring

Vandaag startte het programma in Versailles met de keuring van de springpaarden. Alle Nederlandse springpaarden zijn glansrijk door de keuring gekomen en zijn klaar voor het eerste onderdeel de teamkwalificatie van de landenwedstrijd welke donderdag 1 augustus op het programma staat. Vanavond trainen de springruiters voor de eerste keer in het grote stadion.

Voor Nederland verschijnen de komende de dagen de volgende combinaties in het Olympische stadion in Versailles: Willem Greve met Grandorado TN N.O.P., Harrie Smolders met Uricas vd Kattevennen, Maikel van der Vleuten met Beauville Z N.O.P.. Reserveruiter Kim Emmen met Imagine is ook in Versailles. Bondscoach: Jos Lansink wordt ondersteund door teamveterinair Frank van Hoeck. 

Format Springen
In tegenstelling tot de Spelen in Tokyo, beginnen de springruiters in Parijs met de strijd om de teammedailles. Het eerste parcours op donderdag 1 augustus dat parcoursbouwer Santiago Varela neerzet is de teamkwalificatiewedstrijd (Tabel A tegen de klok). Twintig teams, elk bestaande uit drie combinaties, strijden om een finaleplek die is weggelegd voor de tien hoogstgeplaatste teams. In de teamfinale op vrijdag 2 augustus gaat de teller weer op nul en springen de ruiters (drie per team) een parcours over één ronde (Tabel A tegen de klok). Bij een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage tegen de klok voor de verdeling van de teammedailles. Alle drie de combinaties van een land zullen in deze barrage van start gaan.

Na twee rustdagen volgt de individuele kwalificatiewedstrijd op maandag 5 augustus, waaraan 75 combinaties mogen deelnemen - drie combinaties per team plus individueel startende ruiters. De individuele kwalificatie wordt uitgevoerd over één ronde (Tabel A tegen de klok - springfouten leveren strafpunten op en het parcours moet binnen een bepaalde tijd worden afgelegd. Tijdsoverschrijding levert ook strafpunten op). De 30 hoogstgeplaatste combinaties mogen een dag later dinsdag 6 augustus van start in de finale waarin de individuele medailles worden verdeeld. De behaalde resultaten in de kwalificatie tellen niet mee, alle combinaties beginnen met nul strafpunten aan de individuele finale.

De individuele finale wordt ook uitgevoerd onder een zogenaamd Tabel A. Er wordt één ronde verreden en bij een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage om de medailles te verdelen.   

Deelnemers en programma
75 deelnemers – 20 teams
1 augustus: Teamkwalificatie
2 augustus: Teamfinale voor beste 10 teams
5 augustus: Individuele kwalificatie
6 augustus: Individuele finale

Klik hier voor het programma en de startlijsten.

Foto Digishots: Harrie Smolders met Uricas van de Kattevennen