Ponymeting
Alle pony's moeten, voor ze in de sport worden uitgebracht, zijn gemeten. Tot en met achtjarige leeftijd van de pony moet dit jaarlijks plaatsvinden tussen 1 januari en 1 april. Wanneer een pony niet binnen die periode gemeten kan worden (bijvoorbeeld door aankoop van de pony in mei) moet de pony vóór de eerste start worden gemeten.
De stokmaat is de hoogte van een vierkant staand paard of een pony zonder hoefijzers, gemeten van het hoogste punt van de schoft tot aan de grond.
Stokmaat en categorieën
De KNHS kent vijf categorieën:
- Categorie A: stokmaat tot 117 cm
- Categorie B: stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm
- Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm
- Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,9 cm
- Categorie E: stokmaat van 149 cm t/m 156,9 cm
*De pony moet bekend zijn in de KNHS database om de meting te kunnen registreren. Dit kan je controleren via de Paardenzoeker. Je ziet hier ook de huidige stokmaat (laatste meting). Deze ontvangt de KNHS van de ponymeter, maar je mag de meting ook zelf doorgeven via ledenservice@knhs.nl, stuur daarbij een duidelijke foto van de meting die in het paspoort is bijgeschreven. Zorg dat zowel de gegevens van de pony als de meting duidelijk zichtbaar zijn op de foto.
FEI-wedstrijden en internationale sport
- Voor de nationale federaties (in Nederland de KNHS) geldt dat alleen voor pony’s in de categorie D (met maximale stokmaat van 148 cm) of lager een FEI-ponypaspoort mag worden afgegeven.
- Tijdens FEI-wedstrijden kan de hoogte van pony’s worden gemeten. Dan wordt aangehouden dat een pony tijdens wedstrijddeelname niet hoger mag zijn dan 148 cm zonder ijzers of 149 cm met ijzers.
- Pony’s die internationaal te groot bevonden zijn, worden ook voor de KNHS-sport in de een andere categorie (categorie E) ingedeeld. De stokmaat van een pony bepaalt in welke categorie de pony ten behoeve van de KNHS-sport wordt ingedeeld.
- Voor het deelnemen aan internationale wedstrijden door KNHS-leden met een pony geldt dat aan de KNHS-reglementering voor wat betreft de meting moet zijn voldaan. Kijk daarvoor in het Algemeen wedstrijdreglement van de KNHS (artikel 30 en 55) of op www.fei.org voor de internationale regels (Annex XVIII).
Twee metingen per jaar
Om het tarief voor het meten zo laag mogelijk te kunnen houden, organiseert de KNHS maximaal 2x per jaar een meting. Tussentijds zijn er wel metingen in andere landen, zie hiervoor de kalender van de FEI: Pony Measuring Calendar.
Uitzonderingen
De FEI heeft een aantal uitzonderingen opgenomen in het reglement. Vanaf 1 januari 2022 geldt dat pony’s die worden ingemeten tijdens een FEI-ponymeting en die niet groter zijn dan 140 cm zonder ijzers/141 cm met ijzers en tussen de 6 en 8 jaar oud zijn, ook een FEI Lifetime Measuring Certificate ontvangen. Deze pony’s hoeven dus maar 1x gemeten te worden. Deze regel geldt pas sinds 1 januari 2022, maar helaas niet met terugwerkende kracht. Voor grotere pony’s tussen de 6 en 8 jaar blijft jaarlijkse meting dus WEL verplicht.
Menpony's
Vanaf 1 januari 2023 geldt ook een uitzondering voor pony’s die deelnemen aan internationale menwedstrijden, zodat starten in een CAI1*/CAI2*/CAI3* makkelijker is geworden. Mochten hier vragen over zijn, dan kan er een mail gestuurd worden aan topsport@knhs.nl. Lees hier meer informatie over het FEI Reglement: FEI Veterinary Rules.
Metingen voor deelname aan KNHS-wedstrijden
Als pony’s officieel volgens het FEI-protocol zijn gemeten, neemt de KNHS deze maat uiteraard over. Pony’s die (nog) niet internationaal aan de start komen, mogen volgens FEI-protocol worden gemeten, maar er kan ook worden volstaan met een meting uitgevoerd volgens het KNHS reglement. Voor deelname aan KNHS-wedstrijden geldt: Alle pony's moeten voor ze in de sport worden uitgebracht zijn gemeten. Het meten dient tot en met de achtjarige leeftijd jaarlijks plaats te vinden tussen 1 januari en 1 april. Wanneer een pony niet binnen die periode gemeten kan worden (bijv. door aankoop van de pony in mei) moet de pony voor de eerste start worden gemeten. Bij veel regio’s en/of verenigingen worden centraal ponymeetmomenten georganiseerd (voor KNHS-wedstrijden), maar je kunt uiteraard ook zelf een ponymeter benaderen.