Toezichthouder dressuur, wat en wie is dat?

Wat is de taak van een toezichthouder?
De toezichthouder let op het voorterrein (B t/m ZT) op welzijn van mens en dier, eerlijk spel (Fair Play), veiligheid en natuurlijk de naleving van de regels bij bijvoorbeeld de optoming.Zo rijdt iedereen onder gelijke en plezierige omstandigheden en dat komt weer de kwaliteit en – last but not least – de sfeer op de wedstrijden ten goede. Uit een testcase bleek dat dit inderdaad zo is. Een toezichthouder op het voorterrein werkt bovendien preventief.

Wie mag toezichthouden?
De toezichthouder dressuur kan een jurylid in de discipline dressuur met de minimale bevoegdheid BL of een steward zijn of iemand zijn die de opleiding tot toezichthouder heeft gevolgd en wordt door de wedstrijdorganisatie gevraagd en betaald.

De KNHS heeft voor het toezichthouden opleidingsmateriaal ontwikkeld, wat een vast onderdeel gaat worden in de opleiding tot dressuurjurylid. Alle, reeds actieve, juryleden hebben automatisch de kwalificatie toezichthouder dressuur gekregen. Een jurylid mag voor alle klassen als toezichthouder op het voorterrein worden ingezet ongeacht voor welke klasse het jurylid bevoegd is te jureren.

Wanneer de jury zicht heeft op het losrijden moet er dan ook een toezichthouder ingezet worden?
Ja, voor iedere dressuurwedstrijd (B t/m ZT) geldt per 1 april 2021 dat een toezichthouder verplicht is. Een jury beoordeelt de proef in de wedstrijdbaan en kan dan niet tegelijkertijd toezichthouden op het voorterrein. Dit is dan juist de reden om een toezichthouder in te zetten. Bij Bixiewedstrijden en/of impuls en oefendressuur is een toezichthouder niet verplicht.

Meer informatie voor wedstrijdorganisaties vind je hier.