Wat is flexibel starten in de dressuur?

In de klassen B t/m M2 mag je promoveren als je 10 winstpunten hebt gehaald en moet je promoveren als je 30 winstpunten hebt. In hogere klassen geldt een iets andere regeling, kijk in het disciplinereglement dressuur voor alle details. Nieuw sinds 1 april 2016 is de mogelijkheid om flexibel te starten. Flexibel starten betekent dat als je promoveert je ook nog in de lagere klasse mag starten totdat je 5 winstpunten in de hogere klasse hebt. Bij een stand van 5 winstpunten in de hogere klasse is de promotie definitief en mag je niet meer in de lagere klasse starten. 

Voorbeeld:
Op 20 juni is de stand L1+14 en L2+4 en start de combinatie op een volgende wedstrijd in de L1. Dat is nog steeds toegestaan, want in de L2 zijn nog geen 5 winstpunten behaald.
Op 12 juli start de combinatie op een wedstrijd in de klasse L2, met als resultaat een klassering van L2+5. Vanaf dat moment mag deze combinatie niet meer starten in de klasse L1. Een combinatie heeft een stand van L1+12 en mag dus promoveren naar de klasse L2.
Op 20 april promoveert de combinatie naar de klasse L2. Deze combinatie mag dan op wedstrijden (ook op één wedstrijddag) uitkomen in zowel de klasse L1 als L2.  Hou hierbij rekening met het aantal keer dat je als combinatie mag starten op een wedstrijd.