Achtergrond bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden

Vóór 2010 was bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden niet toegestaan. Om een advies te formuleren over de implementatie van het bitloos rijden binnen de reguliere discipline dressuur is in 2008 een werkgroep samengesteld, bestaande uit specialisten vanuit de dressuurwereld en specialisten van het bitloos rijden.  

 • 2009: onderzoek naar mogelijkheden bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden
  Om de mogelijkheden tot beoordeling volgens de huidige beoordelingscriteria van het bitloos rijden te bekijken en diverse optomingen te onderzoeken is er een proefwedstrijd bitloos rijden georganiseerd waar een 20-tal combinaties aan de start is gekomen in de klassen B t/m Z2. De ervaringen van deze proefwedstrijd werden gebruikt om te bepalen op welke manier het bitloos dressuur rijden ingepast kan worden in de KNHS wedstrijdreglementen per 1 april 2010.  


 • 2010: bitloos rijden t/m de klasse L2 toegestaan in aparte rubrieken
  In januari 2010 ging de KNHS Ledenraad akkoord met de voorgestelde reglementswijzigingen. Hiermee werd het bitloos rijden van dressuurproeven t/m de klasse L2 (in aparte rubrieken met aparte protocollen) vanaf 1 april 2010 een feit. De KNHS is hiermee, na Zuid-Afrika, de tweede nationale federatie die het bitloos rijden in dressuurwedstrijden toestaat. De keuze om dit in aparte rubrieken te laten verrijden was om de ontwikkeling te kunnen monitoren.  


 • 2014: bitloos geïntegreerd in reguliere rubrieken
  Ondanks de enorme inzet van de Nederlandse Vereniging voor Bitloos Paardrijden (NVBP) en ruiters heeft de introductie van aparte rubrieken voor bitloos rijden niet geleid tot veel wedstrijden en starts. Om het voor de deelnemers toch mogelijk te maken om bitloos te blijven starten in de klassen B t/m L2 is het bitloos rijden geïntegreerd in de reguliere klassen.  


 • 2016: bitloos rijden t/m de klasse M2 i.p.v. L2
  Per 1 april 2016 is het bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden mogelijk t/m de klasse M2. 


 • 2021 bitloos rijden t/m de klasse ZZ-Licht
  Per 1 april 2016 is het bitloos rijden op KNHS-dressuurwedstrijden mogelijk t/m de klasse ZZ-Licht. 

In onze harnachementgids vind je alle toegestane bitloze optomingen.