Scheuren in de hoefwand

Scheuren in de hoefwand lopen meestal verticaal (in de lengte) maar kunnen ook horizontaal (in de breedte) verlopen.

Afhankelijk van de precieze lokalisatie van de scheur spreken we over een kroonrandscheur, een hoornwandscheur of een draagrandscheur. In erge gevallen loopt de scheur over de hele hoef. Hoefscheuren kunnen oppervlakkig zijn of diep: dan zit de scheur door de gehele dikte van de hoornwand heen. Soms is een scheur geïnfecteerd.

Hoe ontstaan scheuren? 

Scheuren ontstaan meestal door geweld van buitenaf, door verwaarlozing of door ondeskundig beslaan of bekappen. Draagrandscheuren ontstaan vaak door steentjes in de witte lijn of door het staan op randen.

Waaraan kan ik scheuren in de hoefwand herkennen?

Afhankelijk van de plaats, lengte, diepte en infectiegraad van de scheur kan het paard licht tot ernstig kreupel lopen. De kreupelheid kan geleidelijk erger worden of plotseling ontstaan. Bij geïnfecteerde scheuren is de hoef warmer en soms is een wond zichtbaar.

Wat moet ik doen (tot de dierenarts komt)?

Waarschuw de dierenarts én de hoefsmid bij een scheur, waarbij ernstige kreupelheid bestaat en bloed uit de scheur sijpelt. Bij een scheur die niet gepaard gaat met kreupelheid kan de hoefsmid complicaties voorkomen door aangepast beslag.

Hoe kan ik scheuren in de hoefwand voorkomen?

Maatregelen, die de kans op een scheur in de hoefwand aanzienlijk verkleinen:

  • zorgvuldige dagelijkse hoefverzorging en tijdig deskundig bekappen of beslaan
  • uitgebalanceerde voeding over het hele jaar
  • de hoefwand blijft elastisch door veel (vrije) beweging (denk aan het hoefmechanisme)
  • de hoefwand blijft elastisch door veel water en géén vet op de hoef te smeren (bijvoorbeeld door het paard vaak te laten lopen in nat gras)
  • gebruik tijdens het werk eventueel bescherming tegen aantikken