Aangepast Sporten

Het aangepast sporten in wedstrijdverband is volledig geïntegreerd in de reguliere wedstrijdsport in de disciplines dressuur en mennen. Er is ook een eigen competitie voor para-mennen en para-dressuur met als belangrijkste doel het stimuleren van het aangepast sporten zowel in de breedtesport als in de topsport.

Hulpmiddelen en aanpassingen

Wanneer je een lichamelijke of visuele beperking hebt en gebruik wilt maken van een hulpmiddel of aanpassing in reguliere wedstrijden of als je wilt meedoen aan wedstrijden aangepast sporten, dan moet je een classificatiekeuring aanvragen.

Alleen sporters met een blijvende lichamelijke of visuele beperking die willen starten in de discipline dressuur of mennen komen voor classificatie in aanmerking. Dispensaties voor gebruik in andere disciplines moeten aangevraagd worden bij de KNHS. 

Grades

Bij aangepast sporten kennen we grades I, II, III, IV, V. In grade I komen de sporters uit met de zwaarste handicaps/beperkingen. Sporters in grade V hebben lichte beperkingen, die soms voor een buitenstaander haast niet zichtbaar zijn. De indeling is over het algemeen als volgt:

  • Grade I: sporters met ernstige beperkingen in alle ledematen en de romp. Sporters zijn meestal rolstoel gebruikers, sommigen kunnen wel lopen, maar hebben romp en balansproblemen..
  • Grade II: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer beperkte romp- en beenfunctie, maar met een licht beperkte arm functie of sporters met een matige beperking in romp en alle vier de ledematen
  • Grade III: Sporters met een ernstige beperking in beide benen maar met een redelijke goede rompbalans en sporters die matige  functiebeperkingen hebben in een arm, een been  en de romp.  Veel sporters zijn rolstoelgebruikers.
  • Grade IV: sporters in deze grade hebben met ernstige beperkingen in twee ledematen of een matige beperking in alle vier ledematen en de romp. De meeste sporters in deze grade kunnen lopen en zijn in het dagelijks leven geen rolstoelgebruiker.
    In deze grade rijden ook blinde ruiters en volwassenen kleiner dan 129 cm.
  • Grade V: sporters met lichte tot ernstige beperking in één ledemaat of een lichte beperking in twee of vier ledematen. In deze grade rijden ook slechtzienden.