Met je paard naar het buitenland
Welke regels gelden er als je met je paard naar het buitenland gaat? Zelfs het bezoeken van een evenement vlak over de grens wordt gezien als het ‘tijdelijk uitvoeren’ en ga je weer terug naar huis, dan heet dat 'wederinvoer’.
De trailer
Een veilige rit begint met een veilige trailer. Schaf een degelijke trailer aan en laat jaarlijks de remmen, bodem, koppeling en banden controleren door een erkend garagebedrijf of erkende dealer. Controleer zelf voor elke rit of de koppeling goed is vastgezet, of het steunwiel goed zit, of de losbreekreminrichting correct is vastgezet, of de verlichting in orde is en of de banden de juiste spanning hebben. Maak dan de trailer klaar voor de reis.
Je paard laden
- Zet de laadklep open en draai grendels door, zodat ze onder de klep verborgen zijn. Uitsteeksels kunnen bij een misstap van het paard tot ernstige blessures leiden!
- Haal de achterboom weg, zet de ramen op een kier en open het voordeurtje.
- Leg alvast een kleine hoeveelheid voer klaar of hang een hooinet op.
- Paarden plassen en mesten prettiger op de trailer als er een laag strooisel op de bodem ligt.
- Voor lange ritten of lange wedstrijddagen is het verstandig een emmer en een jerrycan met water mee te nemen. Zorg dat deze en andere spullen goed vastzitten en niet rondslingeren, of vervoer ze in de auto.
Maak dan je paard klaar voor de reis. Gebruik een deken als het nodig is, maar dek hem niet te warm toe. Bij temperaturen tussen de -5 en + 15 graden heeft een ongeschoren paard het niet te warm en niet te koud. Let er wel op dat het niet tocht in de trailer. Controleer de sluitingen van de dekens, zodat deze bij het laden nergens achter blijven haken. Je kunt de staart invlechten zodat die schoon blijft. Breng tot slot transportbeschermers aan. Het lijkt gemakkelijk om thuis alvast de kalkoenen in te draaien, maar hiermee kan het paard zich lelijk bezeren tijdens de reis. Doe dit dus nooit! Als je thuis de kalkoengaten goed schoonmaakt en er dopjes of ingevette watjes instopt, kun je de kalkoenen er op het wedstrijdterrein snel indraaien.
In de trailer
Je kunt een paard het beste met z’n tweeën op de trailer zetten. Strik iemand met ervaring om je te helpen en oefen een keer samen, zodat je net als een team, op elkaar bent ingespeeld. Schuif bij een tweepaardstrailer het tussenschot opzij, zodat er meer loopruimte ontstaat en laat één persoon rustig met het paard de trailer ingaan. Dit gaat niet altijd zo vlot als hier wordt beschreven. Het laden kan zelfs behoorlijk wat problemen opleveren. Schakel in dat geval deskundige hulp in en voorkom ondertussen elke vorm van geweld, want dat maakt de situatie alleen erger. Bedenk dat een goede voorbereiding, een goede tijdsplanning en een rustige aanpak de belangrijkste voorwaarden bij het laden zijn. Spanning en stress bij de begeleiders is in veel gevallen de oorzaak van eventuele problemen.
Als het paard in de trailer staat, sluit je eerst de achterboom met de borgpinnen en zet je pas daarna het paard vast. Hiermee voorkom je levensgevaarlijke situaties, mocht het paard achteruit lopen en gaan hangen. Je bent overigens wel wettelijk verplicht het paard vast te zetten tijdens de rit. Gebruik hiervoor bij voorkeur nylon banden of een halstertouw met een panieksluiting. Het paard gebruikt tijdens de reis zijn hals om te balanceren, dus zet hem niet te kort vast. Sluit de achterklep en vergrendel die. Langzaam optrekken, voorzichtig en geleidelijk remmen, rustig door bochten rijden en het voorkomen van heftige stuurbewegingen, maken de reis comfortabeler en veiliger voor het paard.
Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, controleer je het paard en zet je het voordeurtje van de trailer open. Let bij het uitladen weer op uitstekende grendels en maak eerst het paard los en daarna de achterboom. Begeleid het paard rustig bij het achterwaarts gaan. Je hulp staat bij de achterklep om te zorgen dat het paard er niet naast stapt. Beloon het paard en laat hem zijn nieuwe omgeving bekijken. Probeer Maak bij thuiskomst de trailer meteen schoon om aantasting van de bodem door urine te voorkomen.
In geval van nood
Soms, gelukkig maar heel soms, verloopt de reis niet zoals gepland. Je kunt bijvoorbeeld in een file belanden. Voor het paard is dit erg vervelend. Door de uitlaatgassen, het geluid en de verminderde toevoer van frisse lucht kan hij erg onrustig worden. Ook kan de temperatuur in de trailer nogal oplopen, zeker op warme, zonnige dagen. Zet in dit laatste geval de ventilatieroosters open en open het achterzeiltje.
In geval van nood, bijvoorbeeld als je paard heel onrustig wordt of de temperatuur in de trailer te ver oploopt of juist te verdaalt, mag je, uit het oogpunt van dierenwelzijn, de politie bellen. Zij zal je onder begeleiding uit de file loodsen. Pech onderweg is nog zo’n domper. Het belangrijkste is dan om een veilige plaats te zoeken om te stoppen, liefst een parkeerplaats. Als dit niet kan, rijd dan zover mogelijk de berm in. Parkeer de auto en draai het stuur naar rechts. Mocht er onverhoopt iemand achterop de trailer rijden, dan draait de auto verder de berm in en niet de weg op. Stop liever niet naast een vangrail. Waarschuw in alle gevallen het achteropkomende verkeer met een gevarendriehoek.
Laat het paard in de trailer staan. Mocht de reis dramatische gevolgen krijgen en je betrokken raken bij een ongeval, breng dan eerst jezelf en de andere passagiers in veiligheid. Ga niet de trailer in! Een paard in paniek houdt nergens rekening mee. Bel in plaats daarvan 112, geef aan dat het om paardenvervoer gaat en vraag om een dierenarts met verstand van paarden. Wacht op de hulpverleners en houd toeschouwers op afstand. Het is handig om voor noodsituaties een extra halstertouw en halster in de auto te bewaren.
Gelukkig zijn noodsituaties uitzonderingen. Met een goede voorbereiding kun je veel problemen voorkomen en gaat je paard ook de volgende keer weer graag mee.