Dressuur Artikel 147 - Dressuurproeven bitloos rijden

Het bitloos rijden van dressuurproeven is mogelijk t/m de klasse ZZ-Licht dressuur voor zowel paarden- als pony’s. Vanaf de klasse ZZ-Zwaar is het alléén mogelijk om buiten mededinging (HC) bitloos deel te nemen. 

 

 1.  De volgende bitloze optomingen zijn toegestaan (Toegestane bitloze optomingen zijn te vinden in de harnachementsgids):
  - De Sidepull,
  - Het kingekruiste bitloos hoofdstel,
  - Het kaakgekruiste bitloos hoofdstel,
  - Regulier toegestaan hoofdstel zonder bit waarbij de teugels direct aan de neusriem worden bevestigd.
  Het hoofdstel moet van leer zijn waarbij de neusriem een minimale breedte van 2 cm heeft. Er mag zich geen metalen kern in de neusriem bevinden. Bij het gebruik van een kin- of kaakgekruist hoofdstel moet wanneer er gebruik gemaakt wordt van koorden, deze een minimale diameter van 6 mm hebben. Toegestane bitloze optomingen zijn te vinden in de harnachementsgids. 
 2. De omschrijving van de diverse onderdelen van de individuele dressuurproeven, eventueel met de daarbij behorende toelichting en de daarin opgenomen bepalingen in bijlage 6, zijn van toepassing met uitzondering van het volgende:
  - Onder aanleuning zoals beschreven in het scala van africhting wordt in de dressuurproeven bitloos rijden verstaan het lichte contact op de teugels met het paard en de hoofd/halshouding van het paard. 

Naar het volgende artikel