Informatie voor Eventing Officials

Bij de eventingsport komt veel kijken. Op deze pagina vind je documenten die je helpen bij de uitvoering van jouw functie als eventing official. 

Parcoursontwerper Cross Country

De Cross Country is het meest spannende en uitdagende onderdeel van de eventing. Het is een allround test waarbij een correcte manier van rijden en trainen beloond moet worden. De Cross Country test het vermogen van de atleten - ruiter en paard - om zich aan te passen aan verschillende situaties van het parcours. Het ontwerpen en bouwen van dit parcours is een uiterst belangrijke taak. In overleg met de Technisch Afgevaardigde (TA) is de crossbouwer verantwoordelijk voor de route, hindernisbouw en de lengte van de cross. 

Technisch Afgevaardigde (TA)

Voor alle eventingwedstrijden wijst de KNHS een Technisch Afgevaardigde (TA) aan. De TA begeleidt in de voorfase de crossbouw en kan tijdens de wedstrijd de wedstrijdleiding bijstaan in technische zaken. De TA keurt in de eindfase de cross en laat indien gewenst wijzigingen aanbrengen. Hierna is de cross definitief goedgekeurd.

Als TA treed je op als adviseur/gesprekspartner van de crossbouwer met betrekking tot de totale bouw van de cross (tracé, plaats en aard van de hindernissen). Je controleert of de technische uitvoering in overeenstemming is met het reglement voor de desbetreffende klasse. Samen met de crossbouwer ben je verantwoordelijk voor de bouw van de cross.

Rijstijljury Cross

Sinds 2004 wordt tijdens B-eventing de cross op stijl beoordeeld door twee onafhankelijke juryleden. Deelnemers in de klasse B komen alleen in aanmerking voor winstpunten als zij een voldoende hebben behaald voor hun rijstijl in de cross.

Het doel van het beoordelen van de rijstijl in de klasse B-eventing is:

  • Ruiters bewust maken van hun rijstijl in de cross.
  • Ruiters beter en verantwoorder laten rijden,
  • De eventingsport veiliger maken.

 

Meer documenten die belangrijk zijn bij een eventingwedstrijd vind je op de pagina Eventingwedstrijd organiseren