Welke dressuurproeven zijn er? En waar vind ik de protocollen?

Tijdens een dressuurwedstrijd laten paard en ruiter zien in hoeverre zij de oefeningen beheersen die op dat niveau worden gevraagd. Dat doen zij door een dressuurproef te rijden, die uit een aantal voorgeschreven oefeningen bestaat.

Vanaf 1 april 2022 zijn de nieuwe dressuurproeven ingegaan. De uitgangspunten en de rode draad waarlangs de proeven in 2016 zijn ontwikkeld, blijven in grote lijnen hetzelfde. Toen zijn alle proeven herschreven, nu heeft er alleen een update plaatsgevonden en is er slechts een deel van de proeven aangepast. Het kan dus zijn dat een deel van de nieuwe proeven je bekend voorkomt.

De dressuurproeven vind je in Mijn KNHS. Hiervoor moet je wel ingelogd zijn. Op deze pagina vind je alle dressuurprotocollen. Er is ook een nieuw schema opgesteld. Er worden in de schema steeds twee proeven vermeld. Dit is een suggestie voor de wedstrijdorganisatie. Er zijn geen verplichte proeven te rijden. Het staat de wedstrijdorganisatie vrij welke proeven zij uitschrijven.

Voor het online rijden is een apart schema van de te rijden proeven, klik hier om het schema te bekijken.

De Bixieproeven zijn ook te vinden in Mijn KNHS. De Bixie-proeven zijn ook opgenomen in het gedrukte Bixie-boekeje dat via onze webshop bij Agradi bestelt kan worden.

Ook is er een dressuurproeven-app. Hier kun je alle proeven terugvullen met wat leuke extra's. Bekijk de proeven met commentaar van juryleden (m.u.v. Kür op Muziek en de aanlegproeven voor jonge paarden) en gebruik de video’s met tips voor oefeningen per klasse om je optimaal voor te bereiden op jouw wedstrijd.

De menproeven staan onder het onderdeel 'mennen'.

Let op, het verplicht rijden van een bepaalde proef per maand is logelaten, de wedstrijdorganisatie mag zelf bepalen welke proef zij uitschrijven.

Wanneer je je inschrijft voor een wedstrijd zie je ook meteen welke proef/proeven er worden gereden.

Het KNHS Dressuurproevenboekje editie 2022
Het KNHS Dressuurproevenboekje is exclusief te bestellen in de KNHS-webshop. Als KNHS-lid ontvang je hier altijd 25% procent korting. KNHS-dressuurjuryleden krijgen het boekje gratis thuis gestuurd.