Wat is Carrousel rijden?

Carrouselrijden is één van de weinige teamdisciplines in de paardensport. In een groep van 12 of 16 ruiters voer je dressuurfiguren uit op muziek. De choreografie ontwerp je zelf, samen met de groep en jullie commandant. Alles draait om nauwkeurigheid, timing en samenwerking. Je kunt op een FNRS Ruitersportcentrum bij jou in de buurt leren om carrousel te rijden. Dat kan met paarden én pony’s.

Een carrouselgroep bestaat uit een groep van 12 of 16 ruiters met paarden of pony's die in een geordende colonne, bijvoorbeeld met tweeën naast elkaar, een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De door de groep samengestelde manoeuvres worden gereden op passende muziek. Het gaat dus niet om de show (hoewel dit element er best in zit), maar om de nauwkeurige en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele combinatie opvalt en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een combinatie, maar juist van de prestatie van de groep in zijn geheel.

Basis carrousel rijden
Carrouselrijden is voor alle ruiters, jong en oud. Zowel voor de manegeruiter die één of twee keer per week op een manegepaard of pony rijdt, als voor de gevorderde ruiter met een eigen paard of pony. De FNRS heeft in samenwerking met de Verenigde Carrouselclubs Nederland (VCN) het handboek “Leer carrouselrijden met plezier” uitgegeven. Dit boek is speciaal geschreven voor carrouselgroepen en geeft veel duidelijkheid over het rijden op muziek en de regels voor wat betreft de kleding. Ook de diplomaproeven staan in het boek: Diploma Carrousel 1 en Diploma Carrousel 2 (DC1 en DC2). DC1 heeft een theorieonderdeel en een praktijkproef. Je hoeft dit niet te doen met een vaste groep en het mag worden beoordeeld door je eigen instructeur. DC2 is alleen een proef, deze moet met minimaal acht ruiters worden verreden.

Wedstrijd carrousel rijden
De Verenigde Carrouselclubs in Nederland (VCN) is een vereniging met als doelstelling het carrouselrijden te stimuleren en te promoten in de ruimste zin van het woord. De VCN organiseert jaarlijks in samenwerking met de KNHS de carrouselwedstrijden waaronder het Nederlands Kampioenschap voor paarden en pony’s. Tevens worden er diverse oefenwedstrijden georganiseerd ter voorbereiding van het Nederlands Kampioenschap. De VCN geeft ook adviezen en verzorgt tevens opleidingen voor zowel juryleden als carrouselcommandanten. meer over VCN.