Aangepast sporten en grades

Bij aangepast sporten kennen we grades I, II, III, IV, V. In grade I komen de sporters uit met de zwaarste handicaps/beperkingen. Sporters in grade V hebben lichte beperkingen, die soms voor een buitenstaander haast niet zichtbaar zijn. De indeling is over het algemeen als volgt:

Grade I: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie.
Grade II: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie, maar met een licht beperkte arm functie.
Grade III: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie, maar met redelijke arm functie.
Grade IV: sporters met problemen in alle vier ledematen en blinden.
Grade V: sporters met problemen in één of twee ledematen en slechtzienden.

Dressuurproeven (gradeproeven)
De bijbehorende dressuurproeven oftewel de gradeproeven staan kun je hier vinden. 

Mogelijkheden aangepast sporten
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om uit te komen in de wedstrijdsport als je een beperking hebt, bekijk dan ook eens het schema dat onderaan deze pagina als PDF staat.

Nieuw Impuls rubriek aangepast sporten
Het is voor wedstrijdorganisaties toegestaan om een impulsrubriek uit te schrijven voor ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking. In de impulsrubriek draait het om het stimuleren van paardrijden voor ruiters met een beperking.

Je mag meedoen aan de impulsrubriek aangepast sporten  wanneer je lid bent van de KNHS en de beschikking hebt over een paard of pony waarmee je het gevraagde in de proef kunt laten zien. Het maakt niet uit welke beperking je hebt. Je moet wel zelfstandig op een paard kunnen zitten en zelfstandig een proef kunnen rijden. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een startpas en ook niet geclassificeerd te zijn. Wil je meedoen? In Mijn KNHS staan alle wedstrijden en in het bijbehorende vraagprogramma staat hoe je kunt inschrijven. Kijk voor meer informatie in de brochure Impuls Aangepast Sporten