Er is droes op stal, kan de wedstrijd doorgaan?

De KNHS kan het organisaties niet verbieden om wedstrijden te organiseren op bedrijven waar droes heerst. Juridisch en reglementair gezien is dit niet mogelijk. Spreekt voor zich dat het nooit wenselijk is om paarden bijeen te brengen op een terrein waar zieke dieren zijn. Als een bedrijf alle paarden met droes (en paarden die mogelijk besmet zijn) direct en goed isoleert van de rest van de paarden, is er vaak wel veel meer mogelijk om op verantwoorde manier bepaalde activiteiten doorgang te laten vinden. Maar dit is altijd afhankelijk van de situatie op het betreffende bedrijf.

Het advies van de KNHS is dan ook om geen wedstrijden te organiseren op bedrijven waarvan bekend is dat er droes heerst. De verantwoordelijkheid voor het annuleren van een wedstrijd ligt in het geval van droes echter niet bij de KNHS, maar bij de organisatie of bedrijfseigenaar. Uiteraard heb je als eigenaar ook een eigen verantwoordelijkheid.

Omdat je nooit zeker bent of paarden iets bij zich dragen, is het altijd belangrijk om bewust om te gaan met hygiƫne maatregelen als je met je paard op ander terrein bent. Laat je paard daarom geen direct contact hebben met paarden van een andere stal en gebruik op wedstrijden altijd een eigen emmer en vers water. Vermijd ook zelf uitgebreid contact met voor jouw vreemde paarden.