Wat is rhinopneumonie?

Rhinopneumonie is een virusziekte bij het paard die drie verschijningsvormen kent: de verkoudheidsvorm, de abortus-vorm (besmettelijk verwerpen) en de neurologische vorm.

Dierenarts Katleen Vanschandevijl en dierenarts Annick Gryspeerdt vertellen meer over de symptomen van rhinopneumonie, de besmetting en hoe je je paard kan beschermen. Bekijk hier de video en kom alles te weten over rhinopneumonie.Vormen van Rhino

De verkoudheidsvorm komt zeer regelmatig voor bij voornamelijk jonge paarden. Deze vorm veroorzaakt koorts en soms een snotneus, hoesten en/of dikke benen.

De abortusvorm komt regelmatig voor bij merries en veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens die vaak sterven.

De neurologische vorm komt slechts incidenteel voor en veroorzaakt verschijnselen van het zenuwstelsel. Dit begint meestal met een wat slappe staart en ataxie (lopen als een dronkeman). Eventueel kunnen er ernstige verlammingsverschijnselen optreden. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, maar in de ernstigste gevallen kunnen ook de voorbenen meedoen. Alle paarden in Nederland komen regelmatig met het Rhinopneumonie-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bedrijf soms getroffen wordt door abortussen of verlammingsproblemen.

Ook op de website van de Sectorraad Paarden vind je veel informatie: https://sectorraadpaarden.nl/