Welke zadels mag je gebruiken op KNHS-wedstrijd?

Het paard moet zijn opgetoomd zijn met een goed passend en in behoorlijke staat verkerend Engels, of hierop lijkend zadel. Het zadel moet voorzien zijn van ruime beugels. Vanwege veiligheidsredenen mogen de stijgbeugelriemen en/of de stijgbeugels niet aan de singel worden vastgemaakt. Voor het springen is extra toegevoegd dat de stijgbeugels en stijgbeugelriemen vrij moeten hangen van het zadel en aan de buitenzijde van het zweetblad. 

Het is toegestaan om met een springzadel te rijden in de dressuurproef, of met een dressuurzadel in het springparcours. De eis van het zadel is dat het een Engels zadel moet zijn (of hierop lijkend). Een dameszadel is niet toegestaan op 'normale' KNHS-dressuurwedstrijden. Er kunnen wel aparte dameszadelrubrieken worden uitgeschreven.

Meer informatie over toegestane zadels vind je in onze harnachementgids.

We krijgen regelmatig de vraag of een (boomloos) zadel met een open of gesloten pommel toegestaan is tijdens dressuurwedstrijden. Het antwoord is; Dit is toegestaan. Hier geldt hetzelfde als voor zadels met een (vaste) voorziening aan het zadel die fungeert als bokriempje; je mag je er tijdens de proef niet aan vasthouden. Doe je dat wel, dan heeft dat gevolgen voor het cijfer voor het betreffende onderdeel én het cijfer voor houding en zit. 

Twijfel je of jouw zadel mag? Neem dan contact op met de KNHS-Servicedesk door een foto van je zadel te sturen per Whatsapp naar 06-22645441 of per e-mail naar servicedesk@knhs.nl