Ik wil graag starten met een hengst; afwijkende procedure voor barokke paarden, Fries ras, Tinker of AVS hengst.

Voor het aanvragen van een startpas bij een barokke, Fries, Tinker of AVS hengst is een afwijkende procedure.

Indien de ruiter/ amazone bij de aanvraag van een startpas met een hengst niet voldoet aan de vereiste persoonlijke stand, kan er toch een startpas afgegeven worden indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Voor een pony moet de aanvrager de leeftijd van 12 hebben bereikt. Voor een paard moet de aanvrager de leeftijd van 14 jaar hebben bereikt.
  • De combinatie moet op stamboekwedstrijden/ rassenwedstrijden minimaal 10 winstpunten hebben gereden in de klassen B dressuur en tenminste 1 in de klasse L1 dressuur.

Voorwaarden die er gesteld worden aan de wedstrijden die bezocht worden:

  • De winstpunten mogen verreden zijn op wedstrijden die georganiseerd worden door stamboekorganisaties of rassenwedstrijden die volgens de officiële procedure zijn aangevraagd bij de KNHS.
  • Deze wedstrijden moeten beoordeeld zijn door een officieel KNHS erkend jurylid. De protocollen moeten voorzien zijn van naam en handtekening van het betreffende jurylid.

Aanvraagprocedure van de startpas:

  • De protocollen waarop de winstpunten vermeld staan kunnen samen met het mutatieformulier startkaart en de benodigde kopieën uit het paspoort opgestuurd worden naar de KNHS.
  • Er zal dan, na controle en goedkeuring van de coupons, een startkaart voor de betreffende combinatie worden afgegeven.

Als de startpas afgegeven is door de KNHS, kan de combinatie ingeschaald worden op een stand van maximaal L1 dressuur met 1 winstpunt. Dit dient bij de aanvraag van de startpas wel aangegeven te worden.