Ik wil FEI-wedstrijden gaan rijden. Wat zijn de regels voor vaccineren?

Sinds 1 januari 2005 moeten paarden of pony’s, die deelnemen aan FEI wedstrijden, binnen 6 maanden + 21 dagen voor aanvang van een FEI-evenement gevaccineerd te zijn tegen influenza. Paarden of pony’s die deelnemen aan FEI evenementen horen tenminste als volgt gevaccineerd zijn:

  • Een basisvaccinatie bestaande uit twee vaccinaties met een tussenruimte van 21-92 dagen. 
  • Een herhalingsvaccinatie binnen 6 maanden + 21 dagen na de tweede basisvaccinatie. 
  • Een herhalingsvaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden (dat wil zeggen uiterlijk 365 dagen na de laatste vaccinatie). 

Indien paarden of pony’s regelmatig meedoen aan FEI evenementen in binnen- of buitenland, dan dient binnen iedere 6 maanden + 21 dagen een herhalingsvaccinatie gegeven te worden. Let daarbij op dat een paard of pony binnen 7 dagen voorafgaand aan deelname aan een FEI evenement niet gevaccineerd mag worden.

Vermeldingen van vaccinaties zijn uitsluitend geldig wanneer deze zijn voorzien van de sticker met het batchnummer van de entstof (of de vermelding van het serie/ batchnummer van de entstof ingeschreven door de dierenarts die de vaccinatie heeft toegediend), de datum van de enting en de handtekening en het (praktijk)stempel van de dierenarts, die de vaccinatie heeft toegediend.

Paarden of pony’s die correct gevaccineerd zijn volgens de FEI regels vóór 1 januari 2005 hoeven geen nieuwe basisvaccinatie te krijgen, mits zij voldoen aan de voorgeschreven jaarlijkse herhaling en vereiste vaccinatie binnen 6 maanden + 21 dagen voor deelname aan FEI wedstrijden.

Lees voor meer informatie over de FEI vaccinatieregels het FEI veterinair reglement.