Ik mag normaal niet met een hengst starten, maar mag ik wel met een hengst meedoen aan een online event?

Tijdens het rijden van de online dressuurproeven wordt het Algemeen Wedstrijdreglement aangehouden. Voor het rijden met een hengst heb je een bepaalde leeftijd en klassering nodig. Je kunt ook geen startpas aanvragen met een hengst wanneer je hier niet aan voldoet. Je hebt wel een startpas nodig om mee te kunnen doen aan een online event

Waarom aanvullende bepalingen voor het uitbrengen van een hengst op een wedstrijd?
In het Algemeen Wedstrijdreglement hebben we bepalingen opgenomen voor het deelnemen aan wedstrijden met een hengst. Het rijden van wedstrijden moet voor alle deelnemers en omstanders veilig zijn en zij mogen erop vertrouwen dat alle deelnemers het paard wat ze op wedstrijd uitbrengen onder controle hebben. Het sporten met levende haven is nooit zonder risico’s. Het uitbrengen van hengst op een wedstrijd is een verhoogd risico omdat bij hengsten in een omgeving met andere paarden de hormonen kunnen opspelen waardoor het dier temperamentvoller wordt en het dus belangrijk is dat de ruiter kan managen, zodat het voor iedereen veilig blijft. Daarom is er naast een minimum leeftijd van de ruiter ook bepaald dat deze een klassering van minimaal L2 moet hebben. Een ruiter met een klassering L2 beschikt redelijkerwijs over de benodigde rijvaardigheid en de benodigde ervaring met het rijden van wedstrijden met bijbehorende entourage.

Waarom mag het online dan ook niet?
We begrijpen dat je eerste reactie wellicht is, maar thuis is er toch voor anderen geen enkel risico? Toch maken we geen uitzondering voor het rijden van online proeven. Wel om de volgende reden. Als we het online wel zouden toestaan dan heb je de mogelijkheid om winstpunten te behalen in de “veilige” thuis omgeving (zonder andere paarden in je nabijheid) en als dat goed gaat zelfs via de promotieregeling de benodigde klassering van L2 te behalen. Zoals hier boven uitgelegd gaat het om een combinatie van rijvaardigheid en ervaring in het rijden van wedstrijden met bijbehorende entourage. Op gedane online ervaring en behaalde online resultaten zeggen in algemene zin wellicht iets over de rijvaardigheid maar niet hoe zich dit vertaald onder wedstrijdomstandigheden (in omgeving met andere paarden). Daarom houden we vast aan deze aanvullende bepaling voor het uitbrengen van een hengst op wedstrijden.