In Nederland mogen ruiters en amazones sinds 2010 bitloos starten op dressuur- en springwedstrijden. Bij dressuur kan dat voor winstpunten tot en met de klasse ZZ-Licht. Hiermee is de KNHS, na Zuid-Afrika, de tweede nationale federatie die het bitloos rijden in dressuurwedstrijden toestaat.
Een overzicht van de toegestane hoofdstellen staan in onze harnachementgids op onze website. Een vraag die regelmatig gesteld wordt, is waarom bitloos rijden voor winstpunten niet gewoon in alle klassen mag. Een goede vraag die een toelichting verdient.
Wat vind de KNHS van bitloos rijden?
Belangrijk om te weten is dat de KNHS geen oordeel velt over het bitloos opleiden en/of rijden van een paard. Er is gebleken dat het rijden met een bitloze optoming over het algemeen niet meer of minder paardvriendelijk is dan het rijden met een bit. Het is de manier waarop je met de betreffende optoming omgaat wat de paardvriendelijkheid bepaalt.
Als sportbond is het voor de KNHS wel belangrijk om de principes van de dressuur zoals gehanteerd door de FEI te blijven volgen. De KNHS is aangesloten bij de FEI, de internationale paardensportbond. Volgens de principes van de FEI-reglementen (het scala van de africhting) is “acceptance of the bit” een belangrijk onderdeel in de opleiding van het paard. De jury beoordeelt bijvoorbeeld of het paard het bit afkauwt, of het licht schuimt, of het bit recht in de mond ligt, of de mond gesloten is (als de mond open is accepteert het paard het bit niet) en of de tong opgetrokken is of uitsteekt.
Of het bitloos rijden in de toekomst verder wordt uitgebreid hangt daarom af van meerdere factoren, waaronder de FEI-regelgeving.