Recreatief paardrijden

Samen met je paard van de natuur genieten en een mooie buitenrit maken is voor vele ruiters een favoriete bezigheid. De KNHS zet zich in voor iedere paardensporter, óók voor de recreatieve ruiters en menners! Of je nu een doorgewinterde ruiter bent of pas begint aan jouw avontuur met paarden, de recreatief paardrijden biedt een uitgelezen kans om te genieten van de natuur en de band met je paard te versterken. De KNHS zorgt er samen met stakeholders voor dat buitengebieden open blijven voor de paardensport en iedereen onbezorgd kan buitenrijden! 

Wat is TREC?
TREC komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is ontstaan uit een bekwaamheidstest voor ruiters en begeleiders die aan trektochten wilden deelnemen. Tijdens een TREC wedstrijd wordt de samenwerking tussen jou en je paard op vele verschillende manieren op de proef gesteld. Zo ga je de natuur in, met een kaart. Je moet laten zien dat je de gangen van je paard onder controle hebt en tot slot rijdt je een parcours met obstakels, die je in de natuur zou kunnen tegen komen.

Ontdek Buitenrijden.nl

Rijden in het bos, op het strand of op de hei. Heerlijk voor jou en je paard. Heb je de beginselen van het paardrijden onder de knie, dan is het leuk om buitenritten te rijden. Veel locaties bieden ook buitenritten onder begeleiding aan. Op buitenrijden.nl staan veel ruiterroutes in Nederland en locaties waar je buitenritten kunt rijden. Ook vind je er leuke paardrijvakanties, georganiseerde activiteiten en meer.

Wat te verwachten
  • Vind de mooiste ruiterroutes door heel Nederland
  • Ontdek georganiseerde activiteiten om aan deel te nemen met of zonder eigen paard
  • Ontvang handige tips en tricks voor de recreatiesport
  • Ga op jouw droom paardenvakantie
  • Maak de leukste herinneringen tijdens begeleide buitenritten

Hoe de KNHS zich inzet voor de recreatiesport

De KNHS heeft een eigen afdeling 'Recreatiesport' binnen de organisatie. Eén van de belangrijkste doelen is het openhouden van de ruiter- en menpaden in Nederland. Hiervoor heeft de afdeling zeer regelmatig contact met diverse belangrijke stakeholders. Op het gebied van onderhoud en bewegwijzering met de diverse routebureaus. Als het gaat om het openhouden van de paden, zijn het terreineigenaren en terreinbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Met Staatsbosbeheer heeft de KNHS een officiële samenwerking sinds 2019. Routes moeten netjes en opgeruimd blijven zodat deze veilig zijn om te betreden met onze paarden. Jaarlijks zijn er ook opschoondagen voor deze ruiterroutes onder het initiatief Adopteer je route. Bekijk hieronder wat het inhoudt! 

Veilig en vaardig buitenrijden
Iedereen die regelmatig naar buiten gaat met zijn of haar paard bevindt zich wel eens op de openbare weg. Het is erg belangrijk dat ruiters op de hoogte zijn van de verschillende verkeersregels die op jou en jouw paard van toepassing zijn. Maar niet alleen de veiligheid is belangrijk, ook moeten jij en jouw paard vaardig genoeg zijn om met de verschillende situaties om te gaan op een verantwoorde manier. Je moet vooruit denken en vooraf proberen te bedenken waarvan je paard mogelijk kan schrikken. Met de cursus Veilig en Vaardig buitenrijden leer je alles wat je nodig hebt om goed voorbereid op buitenrit te gaan. Lees hier meer.