Zorgen over toegankelijkheid paardrijden

Paardrijden is nog steeds ongekend populair. Door de bijzondere band tussen ruiter en paard hebben de dieren en daarmee de paardensport een grote aantrekkingskracht op menigeen. Helaas is het in sommige regio’s steeds lastiger om paardrijles te volgen. Dit merkt ook brancheorganisatie FNRS en paardensportbond KNHS. “Het baart ons zorgen dat er steeds minder plekken zijn waar men goed en verantwoord kan leren paardrijden.”

Stop op het aannemen van 

In het Brabants Dagblad vertelde Theo Derks van Ruitersportcentrum De Drie Linden dat hij de afgelopen weken is platgebeld met de vraag of er nog plek is voor nieuwe lesklanten. Maar hij heeft geen ruimte meer om extra klanten aan te nemen. “We hadden al een wachtlijst voor beginners, maar ik heb nu ook een stop moeten zetten op het aannemen van andere klanten.” Reden voor de drukte? Steeds meer maneges in de regio stoppen ermee, en dus moeten ouders voor hun kinderen op zoek naar andere plekken waar ze kunnen paardrijden.

 

 

Paardrijden niet meer voor iedereen toegankelijk

FNRS merkt dat niet alleen in deze regio maneges stoppen: “Steeds meer maneges hebben moeite om het hoofd boven water te houden, waardoor er helaas ook bedrijven genoodzaakt zijn om te stoppen of andere activiteiten te ontplooien. Ook zien we dat er niet altijd een overnamekandidaat te vinden is die de benodigde investering kan doen in een manege. We zien dit uiteindelijk ook terug in ons ledenbestand: het aantal maneges neemt af, terwijl het aantal pension- en trainingstallen juist groeit.

Het is voor manegebedrijven lastig om rond te komen door flink stijgende kosten van onder andere voer, strooisel, energie, brandstof, verzekeringen en paarden. Deze kosten moeten, voor een gezond bedrijfsresultaat, doorgerekend worden in de prijzen voor paardrijlessen. Dat maakt paardrijden een stuk duurder, waardoor het mogelijk niet meer voor iedereen toegankelijk is. Naast deze oplopende kosten is er ook niet voor iedereen meer een manege op fietsafstand te vinden, waardoor (ouders) verder moeten rijden om een geschikt bedrijf te vinden. En de beschikbare bedrijven kampen vaak met (lange) wachtlijsten. Alles bij elkaar een zorgelijke ontwikkeling, want we willen dat iedereen kan genieten van paarden en paardrijden.”

Ook de paardensportbond, KNHS, merkt dat de drempel om te beginnen met paardrijden steeds hoger wordt. Gerard Arkema, manager breedtesport bij de KNHS, vertelt: “Paardrijden is een hele bijzondere sport, omdat het de enige sport is waar kinderen en volwassen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met een groot dier. We weten uit onderzoek dat paarden een hele positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen en volwassenen. Zo zorgt de omgang met paarden onder andere voor een groter verantwoordelijkheidsgevoel en is de bijzondere band tussen mens en paard met niets te vergelijken. Ook kinderen die sociaal minder vaardig zijn hebben vaak een fijne en veilige plek gevonden op de manege. Bovendien hebben paarden een enorme aantrekkingskracht op heel veel mensen. Het is in onze ogen absoluut onwenselijk dat paardrijden in de toekomst niet meer mogelijk is voor iedereen. “

De KNHS en FNRS zien dat veel andere sporten zoals voetbal, korfbal, hockey en tennis, vanuit gemeenten meer steun krijgen. “Ik ben van mening dat het de positieve invloed van paardrijden op de samenleving erg onderschat wordt bij veel gemeenten en dat is zonde. Maneges kunnen net als voetbalvelden en misschien nog wel meer, een dragende rol spelen in de samenleving. Het zou mooi zijn als maneges dezelfde ondersteuning vanuit gemeenten zouden krijgen als andere sporten. Paardrijden heeft zo veel meer te bieden dan alleen sport.”, aldus Arkema.

 

Waar nog leren paardrijden?

Er zijn gelukkig nog steeds 250 maneges, aangesloten bij brancheorganisatie FNRS, waar mensen kunnen leren paardrijden. Met ruim 340 gemeentes in Nederland is er dus helaas niet meer in elke gemeente een FNRS-manegebedrijf te vinden. 

Kijk hier welke bedrijven paardrijlessen aanbieden