Zilver en brons voor Kole en Heiden bij EK Dressuur Young Riders

Naast zilver en brons op donderdag in de landenwedstrijd op het EK dressuur voor Young Riders en U25 in Oostenrijk kwamen daar op zaterdag en zondag nog individuveel zilver en brons bij. Tessa Kole reed haar lichtvoetige Hexagon´s King Robert naar een prachtige zilveren medaille in de Kür op Muziek bij de Young Riders. Robin Heiden veroverde zaterdag brons in de individuele finale met Gasmonkey.

 

Amazone Tessa Kole (19) debuteerde ijzersterk op het Europees Kampioenschap bij de Young Riders met teamzilver en de individuele zilveren medaille in de Kür op Muziek op zondagochtend. De Zeeuwse reed de negenjarige Hexagon’s King Robert van haar trainer Leunis van Liere. “Supergaaf”, is de eerste reactie van Tessa. “Een geweldige ervaring bij mijn eerste EK. Ik had dit totaal niet verwacht dat ik zo gauw al zo hoog zou eindigen. Elke wedstrijd ging het beter. En ik voel ook dat King Robert steeds beter gaat worden.”
Kole weet waarom ze zilver won in de Kür op Muziek. “Alles ging goed, we hadden geen fouten. Ik reed hele goede pirouettes en het drafgedeelte was heel goed. Daar hebben we veel punten op gescoord.” 
Zaterdag in de individuele proef eindigde ze net achter teamgenoot Robin Heiden op de vierde plaats. “Toen reed ik ook een fijne proef, maar kregen we een fout in de galopchangementen om de vier passen. Dat was een dure fout.” Kole, die binnenkort 20 jaar oud wordt, kan volgend jaar nog een jaar bij de Young Riders uitkomen. Ze kijkt tevreden terug op haar eerste EK. “Ik vond het super gaaf en ben heel blij, ook met de teammedaille. Het was bovendien ook heel gezellig.”

Brons voor Heiden
“Ontzettend gaaf”, is ook het eerste wat KNHS Talententeamlid Robin Heiden uitbrengt. “Ik ben super blij met de bronzen medaille en het teamzilver. Mijn paard Gasmonkey was heel fijn voor elkaar en liet zich super rijden. Hij had het heel goed naar zijn zin en was heel erg op zijn gemak dit weekend. Alles ging hartstikke fijn. De pirouettes en uitgestrekte stap gingen super en dat zijn onderdelen die dubbel scoren. Hij liep gewoon ontzettend fijn.”
Heiden, nummer 4 op het NK Dressuur bij de Young Riders afgelopen mei heeft wel een verklaring voor de successen op het EK. “Ik leer steeds beter hoe ik me met Gasmonkey moet voorbereiden op een wedstrijd als het EK. Less is more. Dus thuis hebben we de training besteed aan basiswerk en buitenritten en hem soepel houden. Ik ging met een super gevoel naar het EK en dan is de bronzen medaille gewoon ontzettend gaaf. Net als het teamzilver in de landenwedstrijd.”
Robin Heiden had een drukke week. Vorige week zondag won ze met de hengst One Million de Subli selectie en twee dagen later werd ze met de vijfjarige geselecteerd voor het WK Jonge Dressuurpaarden. “Dat wordt mijn eerste WK. Dit EK geeft dan ook wel een motivatie boost.”

Tessa Kole eindigde achter Robin op de vierde plaats in de individuele proef. Micky Schelstraete en Venicia OLD werden tiende, Eline Anker en In Style twaalfde. In de Kur op Muziek was er een mooie zesde plaats voor Robin Heiden en negende plaats voor Schelstraete. 

U25: Marten Luiten twee keer vierde
In de finaleproeven van de U25 titelstrijd waren er in de individuele finale en in de Kür op Muziek vierde plaatsten voor Marten Luiten en zijn merrie Fynona. Die daarmee net buiten de medailles viel. Het U25 team van bondscoach Monique Peutz veroverde donderdag het brons in de landenwedstrijd. 
Milou Dees reed Francesco naar de zesde plaats in de Kur en naar plaats zeven in de individuele finale. Daarin was ze een plaats hoger dan Sophie Reef en Charming Lady, die in de Kur op Muziek het EK afsloten op plaats twaalf. 

Klik hier voor alle uitslagen van het EK Young Riders en U25

Foto: Tessa Kole en King Robert (Marilou Linders)