
De zin van Vitamine E voor jouw paard
Je hebt er vast wel eens over gehoord als paardeneigenaar: vitamine E. Dit krachtige antioxidant kan paarden ondersteunen wanneer ze moeten herstellen, gestrest zijn of getraind worden. Vitamine E helpt jouw paard (spier)cellen en weefsels te beschermen tegen vrije radicalen en kan het immuunsysteem van paarden ondersteunen. Maar hoe werkt het nu eigenlijk en is het bijvoeren van een vitamine E supplement verstandig?
Waarom is Vitamine E voor paarden zo belangrijk?
Paarden zijn, in tegenstelling tot mensen, voor een groot gedeelte in staat om zelf vitamines te produceren. Een voorbeeld hiervan is vitamine C wat wordt aangemaakt in de lever en vitamine B en K die geproduceerd worden door de microbiota in de blinde en dikke darm. Het is echter niet mogelijk voor paarden om zelf vitamine E aan te maken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat paarden voldoende vitamine E binnenkrijgen via hun rantsoen.
Vitamine E is zoals we al zeiden belangrijk voor verschillende onderdelen van het lichaam van jouw paard. Eén van de belangrijkste taken is het beschermen van cellen zoals onder andere spiercellen tegen vrije radicalen. Hierdoor ondersteunt vitamine E de normale werking van spieren. Een tekort aan vitamine E kan de kans op spierschade na een training vergroten. Hierdoor is het ook zo dat hoe zwaarder een paard getraind wordt hoe hoger de behoefte aan vitamine E is. Een tekort aan vitamine E kan verschillende symptomen veroorzaken zoals een verminderde immuniteit en spierstijfheid. Ook gestreste, herstellende of paarden met spierafwijkingen kunnen baat hebben bij een hoger gehalte vitamine E in hun rantsoen.
Waar zit Vitamine E in?
Vitamine E zit van nature in onder andere vers gras op de weide en in luzerne. Ondanks dat vitamine E van nature voorkomt in gras kunnen de gehaltes in voordroog en hooi extreem laag zijn. Ook kan de hoeveelheid vitamine E die van nature aanwezig is in ruwvoer schommelen.
Naast producten waar vitamine E van nature in voorkomt kan het natuurlijk ook aan het voer worden toegevoegd. Dit gebeurt meestal in de vorm van een premix, dit is een mengsel wat vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Via deze weg kan onder andere vitamine E worden toegevoegd aan supplementen, balancers en krachtvoer.
Hoeveel Vitamine E moet ik voeren aan mijn paard?
Er zijn meerdere bronnen (zie tabel hieronder) die de behoeften van vitamines voor paarden beschrijven. Het kan per land verschillen welke aanbevelingen gevolgd worden. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen de minimale behoeftes en optimale behoeftes. De minimale behoefte vitamine E is nodig voor het functioneren van de lichaamsfuncties van je paard, heb je echter een paard wat snel gestrest is of moet herstellen na training? Dan kan het verstandig zijn om de optimale behoefte aan vitamine E aan te houden.
Bron 1: North American Authorities NRC Minimale behoefte |
Bron 2: German Authorities GEH Minimale behoefte |
Bron 3: Equine Applied Clinical Nutrition Minimale behoefte |
Bron 4: Equine Applied Clinical Nutrition Optimale behoefte |
|
Paarden met onderhoud behoefte | 600 IE | 636 IE | 636 IE | 1200-1800 IE |
Paarden in training | 960-1200 IE | 1320 IE | 636-1272 IE | 1800-3000 IE |
Om te weten hoeveel vitamine E er in het voer van jouw paard zit kun je kijken naar het etiket. Hierop staat het toegevoegde gehalte aan vitamine E.
Tip: Hou bij het kijken naar je etiket rekening met je dagelijkse gift. De vermelde waardes zijn de gehaltes per kilo product. Van sommige producten voer je 100 gram en van andere producten een kilo. Bekijk dus altijd hoeveel vitamine E jouw paard binnenkrijgt aan de hand van de hoeveelheid voer die aanbevolen wordt.
Ons advies is om het gehele jaar krachtvoer of een balancer te geven aan je paard, ook als deze 24/7 op de wei staat. Voedingswaarde in gras kunnen schommelen. Op deze manier ben je niet afhankelijk van onzekere waardes en weet je zeker dat je paard geen tekorten heeft in zijn rantsoen.
De 8 beloften aan mijn paard
Het paard en zijn welzijn moet altijd voorop staan bij alles wat we binnen de paardensport en de paardenhouderij doen. De kennis van goed, veilig en duurzaam paardrijden is de basis van de paardensport. Onze gedeelde verantwoordelijkheid is om met de kennis die we over paarden en paardensport hebben, paarden met respect te behandelen en altijd te doen wat het beste is voor het paard en rekening houdend met de gezondheid en het natuurlijk gedrag van het paard. We houden paarden en sporten met paarden onder onze voorwaarden en moeten daarom voortdurend reflecteren op wat we met onze paarden doen, hoe we het doen en waarom. De belofte die reflecteert op voeding is als volgt: 'Ik beloof mijn paard onbeperkt of meerdere keren per dag water en ruwvoer te geven en te zorgen dat hij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.'
Dit artikel is in samenwerking met Hartog gepubliceerd.