Vind de manege die bij je past

Ben je op zoek naar een nieuwe manege om paardrijlessen te volgen, een manege die beter past bij je doelen of om zelfs te gaan leren paardrijden? Hartstikke leuk! De zoektocht naar de geschikte manege die past bij jouw wensen kan nog wel eens lastig zijn. Of je nu jong of oud bent, er zijn verschillende factoren die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een manege. Wij hebben een aantal tips, zodat jij dé manege vindt die bij je past! 

 1. Bepaal je doelen
  Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk om je doelen duidelijk te hebben. Wil je recreatief rijden, wedstrijden rijden, of ben je geïnteresseerd in een specifieke discipline zoals dressuur of springen? Verschillende maneges kunnen gespecialiseerd zijn in verschillende soorten rijlessen en -activiteiten.
 2. Locatie en bereikbaarheid
  Een manege dicht bij huis, kan het gemakkelijker maken om regelmatig lessen te volgen. Denk ook aan de bereikbaarheid met het openbaar vervoer of dat je bijvoorbeeld met de fiets kan gaan wanneer je niet in het bezit bent van een auto.
 3. Bezoek verschillende maneges
  Neem de tijd om meerdere maneges te bezoeken voordat je een keuze maakt. Let op de faciliteiten, zoals de rijbanen, stallen en verzorgingsruimtes. Een schone, goed onderhouden manege is vaak een teken van professionaliteit en goede zorg voor de paarden.
 4. Kijk goed naar de paarden en pony’s
  Gezonde, goed verzorgde paarden en pony’s zijn essentieel voor een veilige en plezierige rijervaring. Let op de conditie en het gedrag van de dieren tijdens je bezoek.
 5. Instructeurs
  Een goede instructeur kan een wereld van verschil maken. Vraag of je een proefles kunt volgen om de manier van lesgeven te ervaren. Het verschilt per persoon welke lesmethoden als fijn worden ervaren.
 6. Veiligheid voorop
  Veiligheid is cruciaal in de paardensport. Maneges aangesloten bij de FNRS zijn in het bezit van het juiste veiligheidscertificaat. Daarnaast is het belangrijk wanneer je voor het eerst gaat paardrijden of er een veiligheidsuitrusting, zoals een helm en bodyprotector, wordt verstrekt of dat het de bedoeling is om deze zelf mee te nemen.
 7. Prijs en flexibiliteit
  De kosten van rijlessen kunnen variëren. Informeer naar de prijzen en kijk wat er inbegrepen is. Zijn er bijvoorbeeld extra kosten voor het gebruik van bepaalde faciliteiten? Flexibiliteit in lestijden kan ook belangrijk zijn als je een drukke agenda hebt.
Vind een manege


Open Manegedagen 

In september organiseren de FNRS en KNHS wederom de Open Manegedagen. Manegebedrijven stellen dan hun accommodaties open voor het grotere publiek. Zo kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met een manege bij jou in de buurt. Tijdens de Open Manegedagen organiseren de maneges allerlei activiteiten en spellen, maak je kennis met de paarden en pony's, maar geven ze ook belangrijke informatie omtrent lesroosters et cetera.

Het vinden van de juiste manege kost misschien wat tijd en moeite, maar het is de moeite waard om een plek te vinden waar je je veilig en gelukkig voelt en waar je kunt groeien als ruiter. Neem de tijd om je opties te verkennen. Veel succes en plezier met dit nieuwe avontuur in de paardensport!

Meer informatie over de Open Manegedagen